Διεθνείς εμπειρίες στην εκπαίδευση των χαρισματικών μαθητών


Δημοσιευμένα: Μαρ 3, 2020
Λέξεις-κλειδιά:
Χαρισματικότητα εκπαιδευτικοί τρόποι Επιτάχυνση Εμπλουτισμός διαφοροποιημένη διδασκαλία
Μαρουσώ Χανιώτη
Περίληψη

Η παρούσα βιβλιογραφική έρευνα ασχολείται με τα χαρισματικά παιδιά, οι εξαίρετες προδιαθέσεις και ικανότητες των οποίων πρέπει να αξιοποιούνται με τις κατάλληλες εκπαιδευτικές πολιτικές και πρακτικές. Επιπλέον, ενώ τα χαρισματικά παιδιά έχουν την δυνατότητα ταχείας μάθησης, υψηλής αφαιρετικότητας, εξαίρετης μνήμης, ταυτόχρονα κινδυνεύουν από υποεπίδοση και αρνητικά συναισθήματα για τη μάθηση, αν αυτή δεν τα προκαλεί ή δεν καλύπτει τις ανάγκες τους.

  Προκειμένου να διαπιστώσουμε την βελτίωση των δυνατοτήτων και την αξιοποίηση των χαρισματικών παιδιών προβαίνουμε σε μια συγκριτική παράθεση των πολιτικών που έχουν χρησιμοποιηθεί διεθνώς. Παραθέσαμε τις ακολουθούμενες πολιτικές στην Αυστραλία, τις ΗΠΑ, την Ανατολική κι Δυτική Ευρώπη, οι οποίες ακολουθούν σε γενικές γραμμές το συνδυασμό πρακτικών (κανονική τάξη, ειδικά σχολεία, ειδικά τμήματα, ομάδες εργασίες) και διαπιστώσαμε ότι όλα τα κράτη τείνουν στην εξάλειψη του διαχωριστικού μοντέλου των ειδικών σχολείων. Προκρίνουν ως καταλληλότερη τη διαφοροποιημένη διδασκαλία σε κανονική τάξη, ενώ προωθούν τους δύο βασικούς εκπαιδευτικούς τρόπους: την επιτάχυνση που σημαίνει μείωση του χρόνου φοίτησης και τον εμπλουτισμό της ύλης. Η χώρα μας παρά τις προσπάθειες εμφανίζει αρκετές αδυναμίες στην αξιοποίηση αυτών των πρακτικών.

 

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Εισηγήσεις
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Βιογραφικό Συγγραφέα
Μαρουσώ Χανιώτη

Εκπαιδευτικός ΠΕ70-71 Γενικής & Ειδικής Αγωγής, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Manager Διοίκησης & Οικονομίας, Συγγραφέας. Med., Υποψήφια Διδάκτορας.