Τα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων - Πολιτιστικών Θεμάτων σε θέματα Λαϊκού Πολιτισμού στο σύγχρονο πολυπολιτισμικό σχολείο.


Δημοσιευμένα: Μαρ 3, 2020
Λέξεις-κλειδιά:
Λαϊκός Πολιτισμός Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων πολυπολιτισμικό σχολείο
Αικατερίνη Καραγιώργου
Περίληψη

Η παρούσα εμπειρική έρευνα διενεργήθηκε με στόχο τη μελέτη των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων Πολιτισμικών Θεμάτων σε θέματα Λαϊκού Πολιτισμού στη δημοτική εκπαίδευση μιας Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Κεντρικής Ελλάδας και τη διερεύνηση του ρόλου τους στην αξιοποίηση του Λαϊκού Πολιτισμού στη δημοτική εκπαίδευση. Τα ερευνητικά ερωτήματα τα οποία ετέθησαν προς απάντηση αφορούσαν: α. ποσοτικές παραμέτρους - δεδομένα που αφορούν τα Πολιτιστικά Προγράμματα σε θέματα Λαϊκού Πολιτισμού σε σχέση με το σύνολο των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων, β. ποιοι είναι οι ενισχυτικοί και ανασταλτικοί παράγοντες για την υλοποίηση των προγραμμάτων Λαϊκού Πολιτισμού και γ. ποιος είναι ο ρόλος τους στην προώθηση και αξιοποίηση του Λαϊκού Πολιτισμού στο σύγχρονο πολυπολιτισμικό σχολείο. Αναφορικά με τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, διερευνήθηκαν τα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων), τα οποία υλοποιήθηκαν κατά τα σχ. έτη 2012-13 έως και 2016-17 στη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού με έμφαση στη μελέτη της θεματολογίας των Πολιτιστικών Προγραμμάτων που αφορούν στο Λ.Π. καθώς και οι απόψεις των στελεχών της Διοίκησης και της Επιστημονικής και Παιδαγωγικής καθοδήγησης που αφορούν στους θετικούς αλλά και αποτρεπτικούς παράγοντες στην υλοποίηση των Προγραμμάτων. Τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ήταν τα αρχεία της Δ/νσης Π.Ε. που αφορούσαν στις Αποφάσεις με τα εγκεκριμένα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων και Ημιδομημένη Συνέντευξη.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Εισηγήσεις
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Βιογραφικό Συγγραφέα
Αικατερίνη Καραγιώργου
Δασκάλα - Δ/ντρια 42ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, Πτυχ. Νομικής, Phd «Οργάνωση & Διοίκηση της Εκπαίδευσης», Master «Θεωρία της Παιδείας - Αναλυτικά Προγράμματα» και «Σπουδές στην Ορθόδοξη Θεολογία»