Θεωρίες μάθησης και διδασκαλίας στη Διδακτική των Μαθηματικών: Συνύφανση των συμπεριφοριστικών και γνωστικών προσεγγίσεων με τις θεωρητικές προσεγγίσεις στην πλαισιοθετημένη μάθηση


Δημοσιευμένα: Μαΐ 6, 2016
Λέξεις-κλειδιά:
Μάθηση μαθηματικά συμμετοχή ταυτότητα πρακτική
Μάρκος Δάλλας
Περίληψη

Στην εργασία αυτή γίνεται μια προσπάθεια να καταγραφούν οι θεωρίες μάθησης και διδασκαλίας στη Διδακτική των Μαθηματικών δίνοντας έμφαση στις θεωρητικές προσεγγίσεις στην πλαισιοθετημένη μάθηση (situated learning). Καθορίζονται οι παράμετροι της συμμετοχής, της ταυτότητας και της πρακτικής και επιχειρείται μια συγκριτική αποτίμηση των βασικών σημείων της κάθε θεωρίας προκειμένου να αναδειχθεί η συσχέτισή τους. Τα συμπεράσματα της εργασίας αναδεικνύουν τη συμπληρωματική φύση των θεωριών μάθησης καθιστώντας δυνατή την ταυτόχρονη ανάπτυξη τόσο των δεξιοτήτων όσο και των στρατηγικών, καθώς και της συμμετοχής των μαθητών σε κοινότητες πρακτικής στην τάξη μετατρέποντας το μαθησιακό περιβάλλον σε πεδίο αλληλεπίδρασης και ανάπτυξης της γνώσης και της ταυτότητας του κάθε μαθητή/-τριας.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Εισηγήσεις
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Βιογραφικό Συγγραφέα
Μάρκος Δάλλας

Δάσκαλος, ΜΔΕ «Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών» Τμήμα Μαθηματικών ΕΚΠΑ, Ελληνογαλλική Σχολή Πειραιά «Jeanne d’ Arc»