Η συμβολή της Διοίκησης στην ποιοτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος. Η αναζήτηση πλαισίου αξιών για τη διοίκηση ποιότητας της εκπαίδευσης


Δημοσιευμένα: Μαρ 6, 2019
Λέξεις-κλειδιά:
συγκεντρωτισμός γραφειοκρατία μεταρρυθμίσεις αξιολόγηση αξιοκρατία ποιότητα
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΜΕΝΤΟΣ
Περίληψη

Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν ξεφεύγει από τις δομικές αδυναμίες της ελληνικής  δημόσιας διοίκησης. Ο συγκεντρωτισμός, η  γραφειοκρατία  στη διοίκηση, αλλά και η μεγάλη διασπορά των σχολικών μονάδων στην επικράτεια της χώρας μας, αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Οι διεθνείς  και ευρωπαϊκές εξελίξεις διαμορφώνουν καινούργιες εκπαιδευτικές  απαιτήσεις  και για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα,στις οποίες και θα  πρέπει να  ανταποκριθεί.

Οι κατά καιρούς απόπειρες εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων στο περιεχόμενο της παρεχόμενης εκπαίδευσης και στη δομή –διοίκηση,  δεν κατάφεραν να ολοκληρωθούν εξ αιτίας εξωτερικών αντιδράσεων ισχυρών ιδεολογικών ομάδων και εσωτερικών αντιστάσεων συντεχνιακών συμφερόντων.

Είναι εμφανές πως καμία εκπαιδευτική πολιτική δεν μπορεί να επιτύχει εάν δεν παρεμβαίνει σε όλες τις πτυχές του εκπαιδευτικού συστήματος , δηλαδή στην οργάνωση και στη δομή του, στο περιεχόμενο και στη διδακτική μεθοδολογία του, στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εκπαιδευτικού προσωπικού του.

Η επιστήμη της Διοίκησης και οι καλές πρακτικές και εμπειρίες των  χωρών της ΕΕ, προσδιορίζουν και τα αναγκαία επίπεδα των διορθωτικών κινήσεων που απαιτούνται για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και τη διοίκηση του. Η διαμόρφωση ενός  πλαισίου μακροχρόνιου στρατηγικού σχεδιασμού αποτελεί προϋπόθεση για την  ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης .

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Εισηγήσεις
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.