Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) στους Μαθητές. Αίτια και παρεμβάσεις εκπαιδευτικών ανάλογα με τους Υπότυπους


Δημοσιευμένα: Μαρ 6, 2019
Λέξεις-κλειδιά:
ΔΕΠ-Υ υπότυποι αίτια παρεμβάσεις εκπαιδευτικοί
ΣΤΕΛΛΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
Περίληψη

Εισαγωγή: Παρουσιάζονται τα πορίσματα έρευνας που διενεργήθηκε σε δείγμα 175 εκπαιδευτικών.

Σκοπός της έρευνας: Ο σκοπός της έρευνας ήταν η διερεύνηση των προτιμήσεων των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε θέματα παρέμβασης σε κάθε τύπο της ΔΕΠ-Υ. Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν με ένα ερωτηματολόγιο το οποίο περιλάμβανε τρία σενάρια παιδιών με ΔΕΠ-Υ. Οι συμμετέχοντες καλούνταν να αναγνωρίσουν τα αίτια εκδήλωσης των συμπτωμάτων και να σημειώσουν τις προτιμώμενες παρεμβάσεις.

Αποτελέσματα: Στατιστικώς σημαντική διαφορά εντοπίστηκε σε διάφορες παρεμβάσεις που επιλέγουν οι εκπαιδευτικοί ανάλογα με τον τύπο της ΔΕΠ-Υ. Διαφορά υπάρχει και στις προτιμώμενες παρεμβάσεις με βάση την εμπειρία στην εκπαίδευση. Δεν παρουσιάστηκε στατιστικώς σημαντική διαφορά ανάμεσα στους συμμετέχοντες με ανώτερο επίπεδο σπουδών και επιμόρφωση στη ΔΕΠ-Υ όσον αφορά τη σύνδεση των σεναρίων με εμφανή παρέμβαση. Επίσης, το 46.29% των εκπαιδευτικών αποδίδει τα συμπτώματα του υπερκινητικού-παρορμητικού τύπου σε ψυχογενή αίτια. Όσοι αποδίδουν τα συμπτώματα της διαταραχής σε ψυχογενή αίτια προτιμούν σε μεγάλο βαθμό τις ψυχολογικές παρεμβάσεις.

Συμπεράσματα: Προτιμώνται διαφορετικές επιλογές παρεμβάσεων ανάλογα με τον κάθε τύπο της ΔΕΠ-Υ, καθώς διαφορετικά είναι και τα ελλείμματα. Χρειάζεται καλύτερη κατάρτιση αναφορικά με τα αίτια της διαταραχής και το περιεχόμενο των παρεμβάσεων. Η γνώση των υποτύπων της ΔΕΠ-Υ και η εστίαση στα ελλείμματα κάθε παιδιού καθίσταται αναγκαία για την καλύτερη αντιμετώπιση στα πλαίσια του σχολείου.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Εισηγήσεις
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.