Η αναγκαιότητα ύπαρξης διευθυντών-ηγετών στους εκπαιδευτικούς οργανισμούς


Δημοσιευμένα: Nov 24, 2017
Λέξεις-κλειδιά:
Διοίκηση Ηγεσία Διοίκηση της Εκπαίδευσης Αποτελεσματικότητα
Βασιλική Τσούνη
Ιωάννης Αναστασόπουλος
Μαρία Γονίδου
Γεώργιος Τσούνης
Περίληψη

Η παρούσα έρευνα έθεσε στο επίκεντρο της μελέτης την εκπαιδευτική  μονάδα  προκειμένου μέσα από τη μελέτη της λειτουργίας  της  να  καταγράψει  ποιες από  τις  αρχές της Διοίκησης εφαρμόζονται ήδη ή θα μπορούσαν με την  συστηματικότερη  εφαρμογή τους να συμβάλλουν στην αποτελεσματικότητα . Ορίζοντας αρχικά  την  αποτελεσματικότητα,  αναφερθήκαμε στη συνέχεια  στη Διεύθυνση και την Ηγεσία στο χώρο της  εκπαίδευσης  και παρουσιάσαμε τις διαφορές τους.

Βασική επιδίωξή μας είναι  να  καταγράψουμε τη γνώμη των εκπαιδευτικών σχετικά με το προφίλ των διευθυντών των σχολικών μονάδων της Α Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών  αλλά και τη διοίκηση των εκπαιδευτικών  μονάδων  από  αυτούς  προκειμένου  να  αναδειχθούν τα χαρακτηριστικά εκείνα που διαφοροποιούν τον διευθυντή από τον  ηγέτη και να επισημανθεί η ανάγκη για επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θέματα  Ηγεσίας και Διοίκησης. Η έρευνα διεξήχθη με επισκόπηση μικρής κλίμακας  μέσω  ανωνύμου ερωτηματολογίου προκειμένου να εξασφαλιστεί η αξιοπιστία, το μεγάλο  δείγμα και η ευκολία εξαγωγής συμπερασμάτων. 

Τα συμπεράσματα που  αναδείχθηκαν ενίσχυσαν τη θέση για αξιοποίηση των λειτουργιών της Διοίκησης στην εκπαιδευτική διαδικασία. Τόνισαν επίσης την έλλειψη διευθυντών –ηγετών και  κατέδειξαν την αδυναμία των σχολικών μονάδων να πραγματώσουν επιμορφωτικές δράσεις αλλά και να καινοτομήσουν. Τέλος η έρευνα ανέδειξε την ανάγκη για συνεχή  επιμόρφωση των διευθυντικών στελεχών σε θέματα Διοίκησης και Ηγεσίας πριν αλλά  και κατά τη διάρκεια της θητείας τους.  Η  έρευνα  πραγματοποιήθηκε  λίγο  πριν  αλλάξει το πλαίσιο επιλογής των διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Εισηγήσεις
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Βιογραφικά Συγγραφέων
Βασιλική Τσούνη

Καθηγήτρια Φιλόλογος

Ιωάννης Αναστασόπουλος

Καθηγητής, Θεολόγος

Μαρία Γονίδου

Ψυχολόγος

Γεώργιος Τσούνης

Καθηγητής, Φυσικής Αγωγής