Εφαρμογή Εκπαιδευτικού Σεναρίου με θέμα: «Γνωρίζω και μαθαίνω να αντιμετωπίζω την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο με βιωματικό τρόπο»

Περίληψη
Η συμπερίληψη της θεματικής ενότητας «Ψηφιακή Πολιτειότητα» στο νέο πρόγραμμα σπουδών του μαθήματος των ΤΠΕ και Πληροφορικής στις τάξεις του Δημοτικού Σχολείου, αποτελεί αδιαμφισβήτητα μία καινοτομία που δείχνει τη σημασία που έχει το σχολείο στο να προετοιμάσει κατάλληλα τον ψηφιακό πολίτη του αύριο. Στο παρόν άρθρο γίνεται παρουσίαση ενός εκπαιδευτικού σεναρίου με το οποίο μαθητές της Ε’ τάξης Δημοτικού γνώρισαν πολυδιάστατα το πρόβλημα της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο μέσα από το μάθημα των ΤΠΕ. Το εν λόγω εκπαιδευτικό σενάριο αποτελεί μία παιδαγωγική προσπάθεια που αξιοποιεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της αυθεντικής μάθησης στην παιδαγωγική προσέγγιση της ψηφιακής πολιτειότητας. Αναπτύσσοντας την κριτική σκέψη μέσα από δραστηριότητες ψηφιακού γραμματισμού, οι μαθητές απέκτησαν κουλτούρα ορθής διαδικτυακής ενημέρωσης, γνώρισαν βιωματικά υπαρκτές περιπτώσεις ψευδών ειδήσεων καθώς και κλήθηκαν να αναπτύξουν ψηφιακές δεξιότητες για την αντιμετώπιση τους. Βασικό ρόλο διαδραμάτισε η διδακτική προσέγγιση που βασίζεται στα τέσσερα στάδια του κύκλου της θεωρίας βιωματικής μάθησης του David Kolb.
Λεπτομέρειες άρθρου
- Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές
-
Χατζησταυρίδης Μ. (2023). Εφαρμογή Εκπαιδευτικού Σεναρίου με θέμα: «Γνωρίζω και μαθαίνω να αντιμετωπίζω την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο με βιωματικό τρόπο». Συνέδρια της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση, 1, 1223–1232. ανακτήθηκε από https://eproceedings.epublishing.ekt.gr/index.php/cetpe/article/view/5829
- Ενότητα
- Articles