Η ψηφιακή τεκμηρίωση των έργων graffiti και street art σε συνάρτηση με το χρόνο και την τοποθεσία: Η περίπτωση της πλατφόρμας Urban Layers


Π. Ξηραδάκη
Ε. Κυριακοπούλου
Ν. Κουρλής
Abstract

Αναζητώντας εναλλακτικές/νέες προοπτικές στην διατήρηση των έργων τέχνης, ένα νέο πεδίο έρευνας σκιαγραφείται προκειμένου να συμπεριλάβει όλη εκείνη την τέχνη που παρουσιάζεται στο δημόσιο χώρο. Η εφαρμογή νέων τεχνολογιών μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο σύγκλισης μεταξύ των νέων αναγκών για εξέταση και τεκμηρίωση της τέχνης στον δημόσιο χώρο και της συντήρησης εν γένει ως μιας συμμετοχικής διαδικασίας.


Η ομάδα Urban Layers αποτελεί ένα εγχείρημα, το οποίο μετέρχεται την ψηφιακή τεκμηρίωση του graffiti και της τέχνης του δρόμου, αποσκοπώντας στη διατήρηση αυτών ως σύγχρονη ιστορία της κοινωνίας. Έχοντας ως σημείο εκκίνησης τη δημιουργία και συνεχή επέκταση ενός ψηφιακού αρχείου σε συνάρτηση με το χρόνο (4th dimensional documentation), δημιουργήθηκε ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα για την τέχνη του δρόμου, στη βάση του οποίου τοποθετήθηκε η κοινότητα και η αλληλεπίδραση με αυτήν. Πέραν των σκοπών ιστορικής τεκμηρίωσης μέσω της ψηφιακής καταγραφής και κατανόησης της εξέλιξης του δημόσιου χώρου, η ομάδα αναπτύσσει δραστηριότητες όπως εκπαιδευτικά προγράμματα, περιηγήσεις εναλλακτικού τουρισμού κ.α., προκειμένου να δημιουργηθεί μια διευρυμένη συζήτηση για τον δημόσιο χώρο και όλη την τέχνη που παρουσιάζεται σε αυτόν.


Μέσα από το παρόν κείμενο, πραγματοποιείται μια προσπάθεια κατανόησης του πώς η επιστήμη της συντήρησης μπορεί μέσω της τεχνολογίας να αποκτήσει μια κοινωνική και πολιτιστική διάσταση, προτείνοντας μια κοινωνική ενασχόληση με την δημόσια τέχνη.

Article Details
  • Section
  • Proceedings of the Conference
Downloads
Download data is not yet available.
Author Biography
Π. Ξηραδάκη, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Urban Layers

Η Πολύνα Ξηραδάκη είναι πολιτιστική διαχειρίστρια. Έχει σπουδάσει Συντήρηση Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, και κατέχει μεταπτυχιακό στην Πολιτισμική Τεχνολογία και Επικοινωνία (κατεύθυνση Μουσειολογίας). 

Τα τελευταία χρόνια είναι μέλος του ερευνητικού εργαστηρίου Museolab (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) όπου και ασχολείται κυρίως με την έρευνα πάνω στον εκθεσιακό σχεδιασμό και την χρήση νέων τεχνολογιών σε εκθεσιακούς χώρους.

Από το 2012 ξεκίνησε να μελετά τη street art και το graffiti στην Αθήνα και είναι συνιδρυτής της ομάδας street art conservators, η οποία στοχεύει στην συντήρηση και τη διατήρηση της τέχνης του δρόμου. To 2018 δημιούργησε το πρόγραμμα Urban Layers, μέσω του οποίου προτείνει τη δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας με απώτερο σκοπό την διαχρονική διατήρηση της street art και του graffiti, πραγματοποιώντας παράλληλες συμμετοχικές δράσεις για το ευρύ κοινό στην Ελλάδα και άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις.

Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται, μέσω διεθνών προγραμμάτων και υποτροφιών, σε τομείς όπως το project management, η πολιτιστική διαχείριση, η εξεύρεση πόρων, οι δημόσιες σχέσεις και το audience development για πρωτοβουλίες κοινωνικοπολιτιστικού χαρακτήρα, καθώς και στον εκθεσιακό σχεδιασμό.