Διεπιστημονική προσέγγιση με χρήση πολυτροπικών μεθόδων για την παρακολούθηση αλλαγών σε αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς


Α. Σιάτου
Α. Παπανικολάου
Ε. Σαΐτη
Abstract

Το 2019 συστάθηκε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα με ακρωνύμιο “CHANGE” το οποίο έχει ως στόχο την ανάπτυξη εργαλείων και μεθοδολογιών για την τεκμηρίωση και παρακολούθηση των αλλαγών στις οποίες υπόκεινται τα μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Για την υλοποίηση του προγράμματος εξετάζονται καινοτόμοι μέθοδοι συνδυαστικής απεικόνισης και κατα- γραφής δεδομένων καθώς και η ανάπτυξη ομογενοποιημένων πρωτοκόλλων επεξεργασίας δεδομένων. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 14 υποψήφιοι διδάκτορες, εκ των οποίων τρεις Ελληνίδες ερευνήτριες, που προς το παρόν ακολουθούν διαφορετικές προσεγγίσεις οι οποίες εξετάζουν την εύρεση νέων τρόπων απεικονιστικής επεξεργασίας και συσχέτισης των απεικονιστικών τεχνικών για την κατανόηση, καταγραφή και παρακολούθηση των αλλαγών που συμβαίνουν στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Στόχος του συγκεκριμένου άρθρου είναι η παρουσίαση των τριών αυτών διαφορετικών προσεγγίσεων που εκτείνονται στο εύρος των τεχνολογιών που εξετάζει το πρόγραμμα.

Article Details
  • Section
  • Proceedings of the Conference
Downloads
Download data is not yet available.
Author Biographies
Α. Σιάτου, HES-SO, Haute Ecole Arc Conservation-Restauration, Neuchâtel, Switzerland, UBFC, Imagerie et Vision Artificiel, Dijon, France

H Αμαλία Σιάτου είναι επαγγελματίας Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, απόφοιτος του ΤΕΙ Αθήνας και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος ειδίκευσης στη Χημεία και Τεχνολογία Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το   2004, ασχολείται με τη συντήρηση κινητών και ακίνητων μνημείων που καλύπτουν ένα εύρος από αρχαιολογικά ευρήματα και αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, λαογραφικές και βιομηχανικές συλλογές, έως υπαίθρια γλυπτά, διατηρητέα κτήρια και βιομηχανικές κατασκευές.  Από το 2019 είναι υποψήφια διδάκτωρ, σε έρευνα που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το τμήμα συντήρησης-αποκατάστασης της σχολής «Haute Ecole Arc», στην Ελβετία και το εργαστήριο Απεικόνιση και Τεχνητής Όρασης του Πανεπιστημίου της Βουργουνδίας, στη Γαλλία.

Α. Παπανικολάου, WUT, Institute of Mechatronics, Warsaw, Poland

H Αθανασία Παπανικολάου έλαβε το πτυχίο της από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στη συνέχεια έλαβε το μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Φωτονική και Νανοηλεκτρονική, επίσης από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Αυτή τη στιγμή είναι υποψήφια διδάκτωρ στο τμήμα Μηχατρονικής του Πολυτεχνείου της Βαρσοβίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα ανήκουν στον τομέα της οπτικής και φωτονικής, με έμφαση στην χρήση οπτικών τεχνικών με στόχο την διάγνωση και ανάδειξη έργων τέχνης.

Ε. Σαΐτη, NTNU, Department of Computer Science, Trondheim, Norway

H Ευδοκία Σαΐτη έλαβε το πτυχίο της από το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2008. Στη συνέχεια έλαβε το  μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης από το ίδιο τμήμα στον τομέα της Υπολογιστικής Επιστήμης το 2010. Έκτοτε εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα σαν μηχανικός λογισμικού και διαχειριστής έργων πληροφορικής. Από το 2020  είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών και Πληροφορικής του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα υπόκεινται στους τομείς της ψηφιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομίας, των γραφικών υπολογιστών και της οπτικοποίησης.