Αξιοποίηση Τεχνολογιών Σημασιολογικού Ιστού στη Διαχείριση Πληροφορίας Συντήρησης


Εξώφυλλο πρακτικών συνεδρίου "Συντηρητές σε Ψηφιακό Περιβάλλον"
Δημοσιευμένα: Ιουλ 30, 2024
Λέξεις-κλειδιά:
τεκμηρίωση ψηφιακή τεκμηρίωση πληροφορία συντήρησης πολιτιστικής κληρονομιάς
Ι. Χριστοδούλου
Ε. Μωραΐτου
Περίληψη

Η παραγωγή και συλλογή πληροφορίας τεκμηρίωσης αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της διαδικασίας συντήρησης, αφού οι πληροφορίες που εντοπίζονται ή καταγράφονται στο πλαίσιο της συντήρησης συνδέονται άμεσα με την εκτίμηση της κατάστασης του αντικειμένου συντήρησης και τη λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση ζητημάτων συντήρησης και διατήρησής του. Ωστόσο, λόγω του μεγάλου βαθμού ετερογένειας που παρουσιάζει η τεκμηρίωση της συντήρησης σε επίπεδο καταγραφής, η ανάκτηση και ανταλλαγή δεδομένων τεκμηρίωσης υπόκειται ακόμη και σήμερα σε σημαντικούς περιορισμούς ανακλησιμότητας και προσβασιμότητας. Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει ζητήματα ενιαίας οργάνωσης, πρόσβασης και διασύνδεσης των δεδομένων τεκμηρίωσης, ο τομέας της Συντήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς έχει στραφεί ερευνητικά προς τις τεχνολογίες Σημασιολογικού Ιστού (ΣΙ), και ειδικότερα στις Οντολογίες Ιστού, ως μεθόδου αναπαράστασης, οργάνωσης και διαχείρισης δεδομένων. Στο παρόν παρουσιάζονται η φύση και οι δυνατότητες των τεχνολογιών ΣΙ, με έμφαση στις Οντολογίες Ιστου, μέσα από ενδεικτικά παραδείγματα που αναδεικνύουν τα δυνητικά οφέλη εφαρμογής των τεχνολογιών αυτών στην υπηρεσία του τομέα της Συντήρησης, προς δύο κατευθύνσεις: (α) την ομογενοποίηση και ενσωμάτωση των δεδομένων τεκμηρίωσης σε ένα κοινό πλαίσιο αναζήτησης και πρόσβασης, και (β) τη δημιουργία ψηφιακών υπηρεσιών υποστήριξης των διαδικασιών λήψης αποφάσεων συντήρησης.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Proceedings of the Conference
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Βιογραφικό Συγγραφέα
Ι. Χριστοδούλου, Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Ο Δρ. Γιάννης Χριστοδούλου κατέχει διδακτορικό τίτλο Ηλεκτρολόγου Μηχανικού & Μηχανικού Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μεταπτυχιακό τίτλο από το University of Bristol (M.Sc. in Global Computing & Multimedia), και πτυχίο Πληροφορικής από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται σε περιοχές της συμβολικής ΤΝ όπως η γνωσιακή αναπαράσταση με Οντολογίες Ιστού, η σημασιολογική συλλογιστική και η εννοιολογική μοντελοποίηση γνώσης/δεδομένων.

Επιπλέον, έχει μελετήσει και προτείνει μεθόδους οπτικής αναπαράστασης της γνώσης (σημασιολογική οπτικοποίηση), αξιοποιώντας εργαλεία όπως οπτικές συμβολικές γλώσσες και γεω-οπτικοποίηση. Έχει εργαστεί ως ερευνητής σε πολλά χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα (FP7, Η2020, ESRC), όπου έχει διεξαγάγει διεπιστημονική έρευνα με έμφαση στην εννοιολογική ανάλυση και μοντελοποίηση, και στην ανάπτυξη οντολογιών Ιστού, έχοντας πραγματευτεί ποικίλα γνωστικά πεδία των κοινωνικών & ανθρωπιστικών επιστημών, όπως η Ανθρωπογεωγραφία, ο Κινηματογράφος, ο Χορός και η Πολιτισμική Κληρονομιά. Επίσης, έχει διδάξει μεθόδους ψηφιακής τεκμηρίωσης (βάσεις δεδομένων, εννοιολογική αναπαράσταση, φωτογραμμετρία κ.α.) στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ενώ επί του παρόντος, είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Εργαστήριο Ευφυούς Αλληλεπίδρασης), όπου εκπονεί έρευνα πάνω σε μεθόδους ψηφιακής διαχείρισης και διασύνδεσης πολιτισμικής γνώσης.