«Πράγματα και Θαύματα»: Η τέχνη και η τεχνολογία στην υπηρεσία της μετασχηματίζουσας μάθησης σε σχέση με το δίπολο «Εμείς και οι Άλλοι»


Δημοσιευμένα: Νοε 4, 2011
Ιωάννης Ζένιος
Περίληψη

Η εργασία αναφέρεται στη συμβολή της τέχνης και της τεχνολογίας, μέσω κινηματογραφικών, βιωματικών και τεχνολογικών εργαστηρίων, στην ενεργοποίηση της μετασχηματίζουσας μάθησης σε σχέση με τα ζητήματα αντιμετώπισης της διαφορετικότητας. Συγκεκριμένα, τα εργαστήρια αρχίζουν με συμπλήρωση ερωτηματολογίου με «διπολικές ερωτήσεις», μέσω Διαδικτύου, στο οποίο οι συμμετέχοντες στην έρευνα καλούνται να κατατάξουν μια σειρά από έννοιες, όπως «σταυρός», «μισοφέγγαρο», «οικονομικός μετανάστης», «λαθρομετανάστης», «έλληνας», «τούρκος», «αλβανός», «γενίτσαρος», «Πάπας», κλπ σε μια από τις δύο κατηγορίες: «Εμείς» και «Άλλοι». Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες, χωρισμένοι σε δύο ομάδες, παρακολουθούν δυο κινηματογραφικές ταινίες (μία η κάθε ομάδα), που παρουσιάζουν από διαφορετική σκοπιά μια συγκεκριμένη πραγματικότητα σε σχέση με το δίπολο «Εμείς και οι Άλλοι» και ακολούθως έρχονται σε γόνιμη και δημιουργική αντιπαράθεση που ενεργοποιεί τη μετασχηματίζουσα μάθηση. Σ’ αυτή τη φάση ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των «διπολικών» ερωτήσεων, που έχουν εξαχθεί αυτόματα μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή, και οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή, μέσω βιωματικών εργαστηρίων, με καινούρια δεδομένα που τείνουν να κλονίσουν ή και να ανατρέψουν τις παγιωμένες αντιλήψεις τους, όπως αυτές εκφράζονται από τα αποτελέσματα των «διπολικών» ερωτήσεων. Τέλος, οι συμμετέχοντες καλούνται να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο μέσω διαδικτύου, το οποίο ουσιαστικά συνοψίζει τα πορίσματα των εργαστηρίων και απεικονίζει τις αντιλήψεις που έχουν μετασχηματιστεί.

Τα κύρια συμπεράσματα της εργασίας αναφέρονται στην καταπλήσσουσα τους συμμετέχοντες ανατροπή που προκαλείται από τη συνειδητοποίηση ότι τα πράγματα δεν είναι πάντοτε όπως φαίνεται να είναι και ότι υπάρχουν πολλές όψεις της πραγματικότητας, η οποία χρήζει σφαιρικής αντιμετώπισης.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Τμήμα Β