Πρωτότυπη έρευνα για την αξιολόγηση και την ανάπτυξη του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ Μεθοδολογία της έρευνας - Ανάγνωση αποτελεσμάτων – Συμπεράσματα


Δημοσιευμένα: Jun 9, 2016
Παρασκευή ΓΑΤΟΥ
Ηλίας ΜΠΑΛΑΦΟΥΤΗΣ
Περίληψη

Το κείμενο αποτελεί μέρος έρευνας που έγινε στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ στο διάστημα 2008-2009 σε 3ετείς και 4ετείς φοιτητές, σε απόφοιτους, στους εργαζόμενους και στα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος και χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Αναμόρφωσης Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών του ΕΠΕΑΕΚ. Το συγκεκριμένο μέρος αφορά το συσχετισμό των αποτελεσμάτων μεταξύ φοιτητών και αποφοίτων. Στόχος της έρευνας είναι η βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης από το Τμήμα και η διαμόρφωση νέου προγράμματος προπτυχιακών σπουδών, ώστε να προσφέρεται στους φοιτητές ποιοτική, στοχευμένη και αποτελεσματική εκπαίδευση, που να ανταποκρίνεται στις επαγγελματικές ανησυχίες των νέων και στις ανάγκες της αγοράς.

Στο άρθρο περιγράφεται η ερευνητική μεθοδολογία και οι στόχοι της έρευνας, ορίζεται το δείγμα και μελετώνται τα αποτελέσματα με στόχο τη συναγωγή συμπερασμάτων. Σε μία χώρα όπου οι μορφές της αξιολόγησης στην εκπαίδευση έχουν για ιστορικούς λόγους ατονήσει, η διεθνής εμπειρία και έρευνα μας διδάσκουν τη χρησιμότητα της αξιολόγησης στην ανώτατη εκπαίδευση. Επίσης, καθώς ο χρόνος προχωρά και τα προβλήματα πυκνώνουν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγάλη πρόκληση επαναπροσδιορισμού όχι μόνο του τρόπου λειτουργίας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας αλλά και της ξενόγλωσσης πανεπιστημιακής παιδείας εν γένει.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Άρθρα