Η Ισπανία στους πρώιμους νέους χρόνους (15oς -17oς αι.)


Δημοσιευμένα: Δεκ 21, 2017
Λέξεις-κλειδιά:
Αυτοκρατορική Ισπανία και Ισπανική Μοναρχία Καθολικοί Βασιλείς οίκος των Αψβούργων Κάρολος E΄ και Φίλιππος Β΄ μεσογειακός κόσμος «ισπανική υποχώρηση» (17ος αι.) ισπανική Αναγέννηση & Μπαρόκ Μεταρρύθμιση και Αντιμεταρρύθμιση
Dimitris Filippis
Περίληψη

Σκοπός: είναι να «διαβάσουμε» μαζί με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Προγράμματος μας (ΙΣΠ), και ειδικότερα των Θ.Ε. μας, (ΙΣΠ21 και ΙΣΠ 22) την πρώιμη περίοδο των Νεότερων Χρόνων (15ος-18ος αι.), να  την ανακεφαλαιώσουμε και να την «εμπεδώσουμε» μαζί τους.  Προσδοκώμενα αποτελέσματα:  ύστερα από τη μελέτη του «παράλληλου κειμένου  ανακεφαλαίωσης» και τις «δραστηριότητες εμπέδωσής της», προσδοκούμε ότι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μας θα είναι σε θέση να επιλέξουν, να παρουσιάσουν, να αναλύσουν-εξηγήσουν τις βασικές έννοιες  της πολιτικής, κοινωνικής και πνευματικής εξέλιξης της Ισπανίας και της «ηγεμονίας» της στη Μεσόγειο και στον Ατλαντικό  κατ’ αυτή την εποχή. Εισαγωγικές παρατηρήσεις-διευκρινίσεις: Η παρούσα «πρόταση μελέτης» επιχείρησε-επιχειρεί να ικανοποιήσει την ανάγκη των φοιτητών μας για μια «πρώτη συνομιλία-συνεργασία» μεταξύ των δύο Προγραμμάτων, του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού με  τον Ισπανικό Πολιτισμό, εφόσον ο δεύτερος, ο «δικός μας», είναι αναπόσπαστο «κομμάτι» του πρώτου. Το παρόν κείμενο «δοκιμάστηκε» πρώτα στις ΟΣΣ και στην Πλατφόρμα μας. Συνεπώς, η δημοσίευσή του εδώ ας θεωρηθεί μια πρώτη πρόταση αυτής της συνεργασίας-συμπόρευσης των δύο Π.Σ. 

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Τμήμα Β
Αναφορές
Bennassar B. (1983). El siglo de Oro español. Barcelona: Crítica,.
Bernstein S. - Milza P., (1998). Η ιστορία της Ευρώπης, τ. 1. Από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία στα ευρωπαϊκά κράτη, 5ος-18ος αιώνας. Αθήνα: Αλεξάνδρεια,.
Braudel F. (1991). Η Μεσόγειος και ο μεσoγειακός κόσμος την εποχή του Φιλίππου Β΄. Αθήνα: ΜΙΕΤ (τόμοι Α, Β, Γ).
Burns, Ε. (1983). Ευρωπαϊκή Ιστορία. Εισαγωγή στην ιστορία και τον πολιτισμό της νεότερης Ευρώπης. Θεσσαλονίκη: Παρατηρητής,.
ΕΑΠ/Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό-Θ.Ε.ΕΠΟ 10-Γενική Ιστορία της Ευρώπης (1999). Γενική Ιστορία της Ευρώπης από τον 6ο έως τον 18ο αιώνα. EAΠ: Πάτρα.
Elliott, J.H. (1965). La España imperial, 1469-1716. Barcelona: Vicens Vives, 1965.
García Cárcel, R. et al (2002). Historia de España. Siglo XVIII. La España de los Borbones. Madrid: Cátedra,
Kamen, H. (1991). La España imperial. Madrid: Anaya.
Pérez, J. (2000). Historia de España. Barcelona: Crítica.