Μηχανισμοί υποστήριξης και ενσωμάτωσης των φοιτητών στην ΑεξΑΕ: Η περίπτωση του συστημικού προγράμματος Online Human Touch.


Δημοσιευμένα: Δεκ 21, 2017
Λέξεις-κλειδιά:
εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση υποστήριξη ενσωμάτωση εγκατάλειψη φοιτητών Διαδικτυακή Ανθρώπινη Επαφή Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Artemisia (Αρτεμησία) Grapsa (Γράψα)
Ilias Mavroidis
Περίληψη

Η εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση συν-εξελίσσεται με την πρόοδο των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερο οι ΤΠΕ συμβάλουν στην υποστήριξη των φοιτητών και στην καλύτερη και έγκαιρη ενσωμάτωσή τους, η οποία στόχο έχει την αποφυγή της φοιτητικής εγκατάλειψης. Σκοπός της παρούσης εργασίας είναι να διερευνηθούν οι αιτίες που οδηγούν τους φοιτητές να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους, καθώς και το εάν θα μπορούσαν να ενταχθούν στο ΕΑΠ δράσεις και πρακτικές του προγράμματος «Διαδικτυακή Ανθρώπινη Επαφή» (Online Human Touch), οι οποίες εφαρμόζονται στο Πανεπιστήμιο Drexel της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Το πρόγραμμα αυτό σχεδιάστηκε με σκοπό να αυξήσει την παραμονή των φοιτητών μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Επιλέχθηκε η ποιοτική προσέγγιση και καταγράφηκαν οι απόψεις 12 ατόμων από το προπτυχιακό περιβάλλον του ΕΑΠ (8 φοιτητών και 4 καθηγητών). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας η εγκατάλειψη των σπουδών συνδέεται με την υποστήριξη και την ενσωμάτωση των φοιτητών. Οι συμμετέχοντες της έρευνας είδαν θετικά τις δράσεις και πρακτικές του προγράμματος «Διαδικτυακή Ανθρώπινη Επαφή» και έκαναν συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση της υποστήριξης των φοιτητών από το ΕΑΠ.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Άρθρα
Αναφορές
Allen, E. & Seaman, J. (2009). Learning on demand: Online education in the United States 2009. The Sloan Consortium, Babson Survey Research Group. Retrieved November 2, 2015, from http://
www.sloan-c.org/publications/survey/pdf/learningondemand.pdf
Angelaki, C. & Mavroidis, I. (2013).Communication and social presence: The impact on adult learners’ emotions in distance learning. European Journal of Open, Distance and e-Learning, 16(1), pp.78-93.
Angelino, L.M. & Natvig, D. (2009). A Conceptual Model of Engagement of the Online Learner, The Journal of Educators, 6(1).
Betts, K. (2008). Online Human Touch (OHT). Instruction & Programming: A Conceptual Framework to Increase Students Engagement and Retention in Online Education, Part 1. In Merlot Journal of Online Learning and Teaching, vol.4(3), September 2008.
Tait, A. (2000). Planning student support for Open and Distance Learning, Open Learning, vol. 15(3).
Tinto, V. (2006). Taking student retention seriously: Rethinking the first year of college. AACRO Speech. Retrieved from http://soe.syr.edu/academics/grad/higher education/Copy%20of%20Vtinto/Files/AACRAO Spech.pdf