Τα καλλιγραφήματα ως εργαλεία κατανόησης και γραπτής έκφρασης στο Δημοτικό Σχολείο - Μαστρονικόλα, Παρασκευή (Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης, 2017)
Η παρούσα εργασία εντάσσεται στο πλαίσιο της χρήσης καινοτόμων υποστηρικτικών υλικών στην διδακτική διαδικασία. Συγκεκριμένα, τίθεται το ζήτημα της εισαγωγής των καλλιγραφημάτων στην διδασκαλία των γαλλικών στο δημοτικό σχολείο. Το αντικείμενο της έρευνας μας, φιλοδοξεί να αξιοποιήσει το καλλιγράφημα ως παιδαγωγικό εργαλείο, δείχνοντας ότι η χρήση του στην τάξη, πετυχαίνει ένα διπλό όφελος: προκαλεί την κινητοποίηση των μικρών μαθητών, παρέχοντας στο μάθημα μια παιγνιώδη και επικοινωνιακή προοπτική και ταυτόχρονα, τους επιτρέπει να αναπτύξουν την επιδεξιότητα της γραπτής έκφρασης, συνδυάζοντας το σχέδιο με την ποίηση. Για να επιβεβαιώσουμε τις υποθέσεις μας, προτείναμε επίσης στους μαθητές τη δημιουργία ενός καλλιγραφήματος. Η εργασία αποτελείται από δυο μέρη. Το πρώτο είναι αφιερωμένο στις θεωρητικές βάσεις πάνω στις οποίες είναι βασισμένη η έρευνα. Στην αρχή, παρουσιάσαμε την ιστορία και την εξέλιξη των καλλιγραφημάτων. Στην συνέχεια, εκθέσαμε τους λόγους της χρήσης τους στο δημοτικό σχολείο, επισημαίνοντας τις ιδιαιτερότητες του κοινού μας όπως επίσης και τη σημασία της γραπτής έκφρασης. Τέλος, προβάλλαμε τη διεπιστημονική αξία των καλλιγραφημάτων. Το δεύτερο μέρος παρουσιάζει τη διαδικασία που ακολουθήθηκε ώστε να ελέγξουμε την εγκυρότητα των υποθέσεων της έρευνας μας, καθώς και την εκπόνηση της προτεινόμενης εργασίας (καλλιγράφημα). Τέλος, αφού αναλύσαμε τα αποτελέσματα της έρευνας, καταλήξαμε στις γενικές μας διαπιστώσεις.