Αίτια και τρόποι αντιμετώπισης της παιδικής και εφηβικής παραβατικότητας - Καφίρη, Ιουλία (Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης, 2020)
Με την παρούσα εισήγηση αναλύονται διάφορες πτυχές του φαινομένου της παιδικής και εφηβικής παραβατικότητας, παρουσιάζονται κάποιες από τις αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν σε αυτό το φαινόμενο και στο τέλος αναλύονται κάποιοι ενδεικτικοί τρόποι αντιμετώπισης του σοβαρού αυτού προβλήματος, εστιάζοντας στον ρόλο των γονέων και των εκπαιδευτικών που επικοινωνούν σε μεγαλύτερο βαθμό με το παιδί. Επίσης, δίνεται έμφαση και στον ρόλο την πρόληψης τέτοιων φαινομένων. Σκόπός της εισήγησης είναι να αναδειχθεί η σοβαρότητα του φαινομένου της παιδικής και εφηβικής παραβατικότητας. Καταλήγοντας, από την έρευνα συμπεραίνουμε ότι η υποστήριξη των μαθητών, η επαφή με την οικογένεια, οι προληπτικές παρεμβάσεις, οι δράσεις μέσα στον χώρο του σχολείου μέσα σε θετικό περιβάλλον αποτελούν στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή και αντιμετώπιση φαινομένων παραβατικής συμπεριφοράς.