Πτωχή αναγνωστική ικανότητα: περιγραφή, αίτια και σχέση με την κυριοχειρία - Δρακάτου, Ελένη; Παπαδάτου-Παστού, Μαριέττα (Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης, 2020)
Η πτωχή αναγνωστική ικανότητα αφορά δυσκολίες σε έναν ή περισσότερους τομείς της ανάγνωσης (αποκωδικοποίηση, ευχέρεια λόγου ή/και κατανόηση) και επηρεάζει σημαντικά τη ζωή του ατόμου. Τα αίτια της πτωχής αναγνωστικής ικανότητας θεωρούνται ότι είναι νευροβιολογικά, γενετικά και περιβαλλοντικά. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στους νευροβιολογικούς παράγοντες και συγκεκριμένα σε ελλείμματα σε περιοχές του αριστερού ημισφαιρίου που σχετίζονται με τη γλώσσα. Η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ κυριοχειρίας και πτωχής αναγνωστικής ικανότητας έχει κατά συνέπεια μεγάλη σημασία, καθώς η προτίμηση χεριού αποτελεί έμμεσο συμπεριφορικό δείκτη της γλωσσικής πλευρίωσης. Αρκετές θεωρίες που έχουν μελετήσει τη σχέση της πτωχής αναγνωστικής ικανότητας με την κυριοχειρία υποστηρίζουν ότι η πτωχή αναγνωστική ικανότητα σχετίζεται με υψηλά ποσοστά μη- τυπικής κυριοχειρίας.