Εκπαίδευση χαρισματικών παιδιών: Η περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου - Τσόκα, Όλγα; Τσόκα, Χριστίνα (Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης, 2020)
Η παρούσα μελέτη επιχειρεί να αποδώσει αδρομερώς το γενικό περίγραμμα της εκπαιδευτικής πολιτικής που ακολουθείται από το Ηνωμένο Βασίλειο σε ό,τι αφορά τους χαρισματικούς και ταλαντούχους μαθητές. Η διερεύνηση της εκπαιδευτικής πολιτικής για τους χαρισματικούς μαθητές στα σχολεία του Ηνωμένου Βασιλείου πραγματοποιείται με βάση τις εξής κατευθυντήριες γραμμές: α) την εθνική νομοθεσία, τους κανονισμούς και τις ειδικές διατάξεις περί χαρισματικότητας, β) τα κριτήρια αναγνώρισης της χαρισματικότητας και, επομένως, των χαρισματικών παιδιών, γ) την επαγγελματική εκπαίδευση και / ή κατάρτιση των εκπαιδευτικών και δ) τις εκπαιδευτικές προτεραιότητες και προοπτικές (Mönks & Pflüger 2005). Η ανταπόκριση του Αγγλικού εκπαιδευτικού συστήματος στις ανάγκες των ταλαντούχων μαθητών χαρακτηρίζεται από μια μακρά παράδοση, η οποία εκτείνεται τουλάχιστον στο 1944 (Reid & Boettger 2015). Αρχικά, στόχευε στην ανίχνευση και ενίσχυση των εκπαιδευτικών επιτευγμάτων των μαθητών με υψηλότερες ικανότητες στις κοινωνικά υποβαθμισμένες περιοχές και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και σχολεία της Αγγλίας (Βrady & Koshy 2014). Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και το πρόγραμμα “Excellence in Cities’’ (DfEE 1999), τα πορίσματα του οποίου οδήγησαν τις Αγγλικές κυβερνήσεις το 2007 στη χάραξη Εθνικής στρατηγικής για την εκπαίδευση των προικισμένων και ταλαντούχων παιδιών (Νational Αcademy for Gifted and Talented Youth) (Βrady & Koshy 2014; Koshy et al. 2017). Η έρευνα αποκαλύπτει μια δυναμική στην ανάπτυξη της χαρισματικής εκπαίδευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, τόσο στην πρωτοβάθμια (primary schools) και δευτεροβάθμια (secondary schools), όσο και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (higher education). Αυτό το οποίο αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η ειδική εκπαιδευτική μέριμνα για τους χαρισματικούς και ταλαντούχους μαθητές βρίσκεται σε αντιστοιχία με τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διεκδικεί η Αγγλία στον σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο κόσμο (Campbell et al. 2007).