Η συσχέτιση της ισότητας στην εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία με την υιοθέτηση της φιλοσοφίας της δια βίου μάθησης και τον κοινωνικό τους απεγκλωβισμό - Τερζοπούλου, Θεοδώρα (Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης, 2020)
H κοινωνική θέση κάθε ατόμου είναι συνάρτηση εκείνης που αποκτάται μέσω της εκπαίδευσης, η οποία μεταφέρεται επίσημα στην κοινωνία, προσφέροντας στον πολίτη επιπρόσθετα δικαιώματα που αφορούν την ευελιξία αναφορικά με την ισότιμη συμμετοχή σε αυτή. Μία ομάδα, η οποία συναντά εμπόδια στην κατεύθυνση αυτή είναι τα άτομα με αναπηρία τα οποία καλούνται να αντεπεξέλθουν σε διακρίσεις που συναντούν από τις χαμηλότερες βαθμίδες της εκπαίδευσης, γεγονός το οποίο προμηνύει εκπαιδευτικό και κοινωνικό εγκλωβισμό. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε είχε σκοπό να εντοπίσει τις κυρίαρχες ανισότητες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπα τα άτομα με αναπηρία από την πρώτη τους επαφή με την εκπαίδευση, όπως και τη συσχέτιση των αρνητικών βιωμάτων τους με την απόκτηση της φιλοσοφίας της δια βίου μάθησης. Η μέθοδος της έρευνας ήταν ποιοτική, αφού πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις με άτομα με αναπηρία προκειμένου να διαπιστωθούν οι ανισότητες που βίωσαν κατά την εκπαίδευσή τους και την επίδραση αυτών στην μετέπειτα εκπαιδευτική τους πορεία. Τα αποτελέσματα διαβεβαίωσαν ότι υπάρχει άμεση αλληλεπίδραση μεταξύ των εμποδίων που εμφανίζονται στην εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία και την πρόθεση τους για τη συνέχισή της στα πλαίσια της δια βίου μάθησης, γεγονός που διαιωνίζει το ζήτημα της ανισότητας και αδιαμφισβήτητα επιδρά στη δυνατότητα για την εδραίωσή τους στην κοινωνία.