Η χαρισματικότητα στη βασική εκπαίδευση της Ολλανδίας - Λουλούμαρη, Αγγελική; Κουτουβέλη, Χριστίνα; Παρούση, Αικατερίνη Σοφία (Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης, 2020)
Στην παρούσα βιβλιογραφική εργασία γίνεται μια σύντομη παρουσίαση των παροχών του Ολλανδικού Εκπαιδευτικού συστήματος στα χαρισματικά παιδιά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Όπως και στις περισσότερες Ευρωπαικές χώρες, η χαρισματικότητα στην Ολλανδία δεν ορίζεται επίσημα από τη νομοθεσία και οι χαρισματικοί μαθητές εντάσσονται στην κατηγορία των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Ωστόσο, υπάρχει πληθώρα παροχών και οργανώσεων οι οποίες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εντός και εκτός του σχολικού πλαισίου. Οι υπηρεσίες αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν την παραγωγή εξειδικευμένου υλικού από τους εκπαιδευτικούς των σχολείων, διεξαγωγή εμπλουτισμένων μαθημάτων, εξωσχολικές δραστηριότητες και διαγωνισμούς. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι υπάρχει πρόβλεψη για παράλειψη τάξεων από τους χαρισματικούς μαθητές καθ’όλη τη διάρκεια της βασικής εκπαίδευσης, ενώ επιτρέπεται η ένταξη των χαρισματικών μαθητών σε ορισμένα μαθήματα μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε Πανεπιστήμια της χώρας. Γενικότερα, παρά την έλλειψη επίσημου ορισμού και συγκεκριμένων οδηγιών με θέμα τη χαρισματικότητα, στην Ολλανδία φαίνεται να υπάρχουν διέξοδοι ώστε να αναπτυχθεί το δυναμικό των μαθητών του χαρακτηρίζονται ως χαρισματικοί.