Διαφοροποιημένη διδασκαλία σε τάξη με χαρισματικούς μαθητές: Μια διδακτική πρόταση για το μάθημα της Γλώσσας της Δ’ Δημοτικού - Κεφάλα, Βασιλική; Τσιώρη, Αθηνά (Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης, 2020)
Στην παρούσα εργασία παρουσιάζεται ένα Σχέδιο Εργασίας για το μάθημα της Γλώσσας της Δ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου με θέμα «Μαθαίνω τον ευθύ και τον πλάγιο λόγο». Κεντρική διδακτική τεχνική του Σχεδίου Διδασκαλίας είναι η διαφοροποιημένη διδασκαλία, ενώ η χρονική του διάρκεια ορίζεται σε 5 διδακτικές ώρες. Το παρόν Σχέδιο Εργασίας αποτελεί μέρος της 9ης ενότητας του σχολικού βιβλίου, με τίτλο «Η παράσταση αρχίζει», και πιο συγκεκριμένα της διδακτικής ενότητας με τίτλο «Όρνιθες». Αυτό το Σχέδιο Εργασίας απευθύνεται σε τάξη που αποτελείται από μαθητές με διαφορετικές ικανότητες μάθησης (μαθητές χαμηλών ικανοτήτων, μέτριων ικανοτήτων και υψηλών ικανοτήτων/χαρισματικοί μαθητές). Ως γενικός σκοπός του μαθήματος ορίζεται οι μαθητές να μάθουν τον ευθύ και πλάγιο λόγο. Πιο συγκεκριμένα, μέσα από τις δραστηριότητες που περιγράφονται στο Σχέδιο Εργασίας, οι μαθητές αναμένεται να είναι ικανοί να αναγνωρίζουν και να εντοπίζουν τον ευθύ και τον πλάγιο λόγο, να αναγνωρίζουν τα χαρακτηριστικά του κάθε είδους, να μετατρέπουν τον ευθύ λόγο σε πλάγιο και το αντίστροφο και να κατανοούν σε ποιες περιστάσεις της καθημερινής ζωής και της τέχνης χρησιμοποιείται το κάθε είδος λόγου. Επίσης, στόχοι του παρόντος Σχεδίου Εργασίας είναι οι μαθητές να εκφραστούν μέσα από την τέχνη (δραματοποίηση, ζωγραφική, παραγωγή γραπτού λόγου-συγγραφή κόμικ) και να ασκηθούν στον ομαδικό τρόπο εργασίας μέσα στην τάξη.