Δυσκολίες που προκαλεί το τρέχον ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα στα χαρισματικά παιδιά και προτάσεις αντιμετώπισής τους - Καραχρήστου, Ηλιάνα; Κεφάλα, Βασιλική (Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης, 2020)
Στην παρούσα ανακοίνωση παρουσιάζονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι χαρισματικοί μαθητές στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και προτείνονται ποικίλες εκπαιδευτικές πολιτικές που μπορούν να ενσωματωθούν σε αυτό. Αφού γίνει μια σύντομη αναφορά στους ορισμούς της χαρισματικότητας και των χαρακτηριστικών των παιδιών αυτών, παρουσιάζονται οι διάφοροι σταθμοί του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος στην εκπαίδευση των χαρισματικών. Στη συνέχεια, διατυπώνονται τα προβλήματα που προκαλεί στους ΥΨΙΜ τόσο το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας όσο και η στάση των εκπαιδευτικών και των συνομηλίκων. Τέλος, αναλύονται οι προτάσεις και πρακτικές που μπορούν να υιοθετηθούν από το εκπαιδευτικό σύστημα και το εκπαιδευτικό δυναμικό της χώρας, οι οποίες αποτελούν βασικό στόχο της παρούσας ανακοίνωσης και μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη των ιδιαίτερων ικανοτήτων, ταλέντων και δεξιοτήτων των χαρισματικών παιδιών.