«Εκπαίδευση χαρισματικών μαθητών/τριών - Η περίπτωση της Ιαπωνίας» - Καραμπατζάκη, Ζωή; Ρίζος, Σπυρίδων (Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης, 2020)
Στην Ιαπωνία οι προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα είναι αυτές που κατά κύριο λόγο συμβάλλουν στην ανάπτυξη και στη προώθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα χαρισματικά παιδιά. Υπάρχουν πολλά ιδιωτικά σχολεία και οργανισμοί, που ασχολούνται με την υποστήριξη των χαρισματικών νέων. Τα ιδιωτικά σχολεία ως κέντρα αριστείας έχουν μακρά ιστορία στην Ιαπωνία. Η έννοια της χαρισματικότητας δεν χρήζει ανοιχτής αποδοχής στο ιαπωνικό δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Εντούτοις, τα τελευταία χρόνια η συνειδητοποίηση ότι πολλά χαρισματικά παιδιά κατά τη διάρκεια των ετών της υποχρεωτικής εκπαίδευσης βιώνουν αισθήματα ανίας και έλλειψης ενδιαφέροντος έχει οδηγήσει τους «σχεδιαστές» του ιαπωνικού εκπαιδευτικού συστήματος στην καθιέρωση εξατομικευμένων προγραμμάτων εμπλουτισμού και επιτάχυνσης, κυρίως στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, προς εξυπηρέτηση των ιδιαίτερων αναγκών των χαρισματικών παιδιών.