«ΟΙ ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ» - ΓΚΟΥΝΤΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ; ΓΡΑΜΜΑΤΣΟΥΛΙΑ, ΒΑΣΙΛΙΚΗ (Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης, 2020)
Στην εργασία αυτή, θα διερευνήσουμε τις γλωσσικές ικανότητες των χαρισματικών ατόμων, σύμφωνα με έρευνες ειδικών στο θέμα αυτό. Αρχικά, θα εξηγήσουμε τι είναι η γλωσσική νοημοσύνη- ευφυΐα, μέσα από τις θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί για το θέμα αυτό, καταλήγοντας στον περισσότερο κοινό τους ορισμό. Στη συνέχεια θα δούμε τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων με γλωσσική ευφυΐα- νοημοσύνη από τη βρεφική- νηπιακή ηλικία έως την ενήλικη ζωή τους, συνδυαστικά με χαρακτηριστικά της τυπικής ανάπτυξης, ώστε να γίνουν αντιληπτές οι διαφορές τους από εμάς και τους γονείς, για να αποφεύγεται η ‘άγνοια και η συγχυσμένη γνώση. Ακόμα, θα δούμε για ποιους λόγους ένας χαρισματικός άνθρωπος είναι πιθανόν να παρουσιάζει καθυστέρηση στην ομιλία του, κάποια διαταραχή ακόμα και μαθησιακές δυσκολίες.