Διδάσκοντας τους χαρισματικούς και ταλαντούχους μαθητές μέσω εξ αποστάσεως εκπαίδευσης - Κολέσια, Χρυσούλα (Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης, 2016)
Η συμπληρωματική εξ αποστάσεως εκπαίδευση δίνει τη δυνατότητα στους χαρισματικούς και ταλαντούχους μαθητές να καλύψουν μαθησιακές ανάγκες τις οποίες δεν καλύπτει το συμβατικό εκπαιδευτικό σύστημα. Στην εποχή των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) η δυνατότητα αυτή παρέχεται με εργαλεία τα οποία είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο και μπορούν με μεγάλη ευκολία να αξιοποιηθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ένα από αυτά είναι το wiki, το οποίο φιλοδοξούμε να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς που στο μέλλον θα επιχειρήσουν να το χρησιμοποιήσουν είτε στα πλαίσια καινοτόμων εφαρμογών είτε στα πλαίσια μια γενικευμένης εφαρμογής από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Η MacLeodB. (2005) αναφέρει πως όταν οι εκπαιδευτικοί δεν κάνουν διάκριση για τους χαρισματικούς μαθητές, παρέχοντας συγκεκριμένες ενότητες μάθησης που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους, οι χαρισματικοί μαθητές βαριούνται και μερικοί από αυτούς αποτυγχάνουν παρά το υψηλό ακαδημαϊκό τους δυναμικό. Οι εκπαιδευτικοί ψάχνουν διαρκώς να βρουν εναλλακτικές στρατηγικές για τη διδασκαλία αυτών των μαθητών με ειδικές ανάγκες που αντιμετωπίζουν συχνά τον κίνδυνο της αποτυχίας. Ένας πιθανός τρόπος που έχει διερευνηθεί είναι η εκπαίδευση εξ αποστάσεως. Στην παρούσα εργασία παρουσιάζεται μια συγκεκριμένη διδακτική πρόταση με την οποία εμπλουτίζεται το Αναλυτικό Πρόγραμμα που αφορά το μάθημα της Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού και την ενότητα της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Με τη συγκεκριμένη διδασκαλία που απευθύνεται σε χαρισματικούς μαθητές μελετήσαμε τα αποτελέσματα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στη νοητική ανάπτυξη αυτής της μερίδας του μαθητικού πληθυσμού και την ικανοποίηση που ένιωσαν από τη χρήση της συγκεκριμένης πλατφόρμας αλλά και άλλων εργαλείων web 2.0.