Δημιουργικότητα και ευφυΐα - ΧΑΣΚΟΥ, ΣΟΦΙΑ; ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ (Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης, 2019)
Η δημιουργικότητα ορίζεται ως η ικανότητα του ατόμου να παραγάγει ιδέες και αποτελέσματα τα οποία είναι συγχρόνως καινοτόμα και πρωτότυπα. Είναι η ικανότητα που του επιτρέπει να ανταπεξέρχεται σε προβληματικές καταστάσεις με πρωτοτυπία και προσαρμοστικότητα (Feist & Baron, 2003). Είναι η ανακάλυψη, αλλά και η εφεύρεση, η γένεση μιας ιδέας, η οποία δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα και ανοίγει νέους δρόμους στο ανθρώπινο πνεύμα (Κωσταρίδου-Ευκλείδη, 1997). Nοημοσύνη είναι η ικανότητα του ατόμου να προσαρμόζεται στο περιβάλλον του καθώς και η δεξιότητα του να μαθαίνει και να αναπτύσσει ανάλογες συμπεριφορές οι οποίες θα τον βοηθήσουν στην προσαρμογή του στο περιβάλλον (Sterrnberg, 1985). Η ευφυΐα, σύμφωνα με τους θεωρητικούς της ψυχομετρίας λογίζεται ως ένα χαρακτηριστικό ή ένα σύνολο χαρακτηριστικών που εντοπίζονται σε κάποιους ανθρώπους περισσότερο από ότι σε κάποιους άλλους (Shaffer,1989). Μέχρι ποιο σημείο μπορεί η δημιουργικότητα να περιγραφεί από τη νοημοσύνη; Συνδέονται οι δύο έννοιες; Μπορούμε να συσχετίσουμε τη νοημοσύνη και τη δημιουργικότητα; Παραδοσιακά, η άποψη που επικρατούσε ήταν ότι η ευφυΐα είναι το αποτέλεσμα ενός έμφυτου ταλέντου, το οποίο διαφοροποιεί τα δημιουργικά άτομα από όλα τα υπόλοιπα (Gardner, 1983). Στην παρούσα εργασία γίνεται προσπάθεια να αναδειχτεί η συσχέτιση μεταξύ δημιουργικότητας και νοημοσύνης μέσα από την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας.