Ο Νάρκισσος και η Ηχώ. - ΣΟΦΟΥ, ΑΝΝΑ (Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης, 2019)
Ο αρχαίος Έλληνας ποιητής Μένανδρος που έζησε τον 4ο π.Χ αιώνα λέγει «Λίαν φιλών σ εαυτόν ουχ έξεις φίλον»που σημαίνει « Αν αγαπάς πολύ τον εαυτό σου, δεν θα έχεις φίλους». Αυτό συνέβη και στον Νάρκισσο, έναν πολύ όμορφο νέο που αγάπησε πολύ τον εαυτό του. Το Nάρκισσο τον αγαπούσαν οι νύμφες και η νύμφη Ηχώ αλλά αυτός δεν τους έδινε καμία σημασία. Ερωτεύτηκε το είδωλό του που έβλεπε να καθρεφτίζεται στο νερό της πηγής και χάθηκε τρελός από το μάταιο πάθος του. Ναρκισσισμός είναι ο ακραίος αυτοθαυμασμός. Στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας της Γ΄ Δημοτικού δημιούργησα ένα ντοκιμαντέρ – φιλμ με θέμα «Νάρκισσος και Ηχώ» με σκοπό την κατανόηση του μύθου μέσα από την τέχνη. Το ντοκιμαντέρ – φιλμ περιλαμβάνει α) τον αρχαίο μύθο Νάρκισσος και Ηχώ, β) τις θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού νάρκισσος, γ) την ερμηνεία του μύθου, δ) έργα τέχνης με θέμα «Νάρκισσος και Ηχώ». Στην ερμηνεία του μύθου παραλληλίζω το είδωλο του Νάρκισσου με τις σκιές του σπηλαίου στο 7ο βιβλίο της Πολιτείας του Πλάτωνα. Για περισσότερη εμβάθυνση αναφέρομαι στη θεωρία του Γάλλου υπαρξιστή φιλοσόφου Γκαμπριέλ Μαρσέλ «είμαι μαζί με τον άλλον, επικοινωνώ με τον άλλο» που δίνει απάντηση στην απόγνωση που βρέθηκε ο Νάρκισσος από την υπερβολική αυταρέσκεια και τον αυτοθαυμασμό του.