Εκπαιδευτικός σχεδιασμός Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων (MOOCs) αξιοποιώντας Σχεδιαστικές Αρχές Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης - ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ, ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ (Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης, 2019)
Τα Μαζικά Ανοιχτά Διαδικτυακά Μαθήματα (ΜΑΔΜ) αποτελούν μια πρόσφατη προσθήκη στην ποικιλία των επιλογών που προσφέρει η ηλεκτρονική μάθηση . Οι πάροχοί τους υποστηρίζουν πως οι μαθητές τους προέρχονται από όλον τον κόσμο. Η μάθηση μπορεί να επιτευχθεί όταν η διαδικασία για την επίτευξη της δεν έρχεται σε αντίθεση και δεν προσβάλει το πολιτισμικό υπόβαθρο των εκπαιδευομένων. Σε αυτήν την κατεύθυνση, σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να ελεγχθεί και να επιτευχθεί η αξιοποίηση των σχεδιαστικών αρχών διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, όπως ορίζονται από τον James Banks, κατά τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό των ΜΑΔΜ. Για να αξιοποιηθούν οι αρχές διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, αρχικά, χρειάστηκε οι κωδικοποίησή τους σε παράγοντες εκπαιδευτικού σχεδιασμού. Στη συνέχεια, κρίθηκε αναγκαία η απεικόνιση του γενικού εκπαιδευτικού σχεδιασμού των ΜΑΔΜ, σύμφωνα με το μοντέλο ADDIE. Μετά από ενσωμάτωση των παραγόντων διαπολιτισμικής εκπαίδευσης στο γενικό εκπαιδευτικό σχεδιασμό των ΜΑΔΜ εντοπίστηκαν διαφοροποιήσεις. Με βάση αυτές δομήθηκε ο προτεινόμενος εκπαιδευτικός σχεδιασμός. Για τη διαπίστωση του διαπολιτισμικού χαρακτήρα του εκπαιδευτικού σχεδιασμού των ΜΑΔΜ στην πράξη, πραγματοποιήθηκε έρευνα σε δείγμα ΜΑΔΜ. Για τις συμφωνίες με τον προτεινόμενο σχεδιασμό δόθηκε αιτιολόγηση ενώ για τις ελλείψεις έγιναν προτάσεις για αλλαγές. Έτσι, πραγματοποιήθηκε η εφαρμογή του προτεινόμενου εκπαιδευτικού σχεδιασμού.