Συναισθηματική νοημοσύνη και συναισθηματική ανάπτυξη των χαρισματικών μαθητών - ΠΑΠΠΑ, ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ (Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης, 2019)
Η πλειονότητα των ερευνητών, προσεγγίζει το θέμα των χαρισματικών παιδιών κυρίως από τη σκοπιά των ιδιαίτερων γνωστικών τους χαρακτηριστικών, των ακαδημαϊκών τους επιδόσεων και του δείκτη νοημοσύνης τους, παραβλέποντας το συναισθηματικό τους κόσμο. Η παρούσα έρευνα, σκοπό είχε να καταγράψει τους παράγοντες που επηρεάζουν τη συναισθηματική ανάπτυξη των χαρισματικών μαθητών ώστε, με την παρέμβαση επί αυτών, να προαχθεί η συναισθηματική τους νοημοσύνη. Αξιοποιώντας τη μέθοδο της βιβλιογραφικής ανασκόπησης, αποτυπώθηκαν εκ πρώτης οι περιοχές που οι χαρισματικοί μαθητές παρουσιάζουν ελλείμματα στη συναισθηματική ανάπτυξη και εντοπίστηκαν εν συνεχεία, οι παράγοντες που πυροδοτούν αρνητικά την αδυναμία/υστέρηση αυτή. Τα αποτελέσματα της έρευνας, κατέδειξαν ότι η ομαλή συναισθηματική ανάπτυξη των χαρισματικών μαθητών παρακωλύεται από την ακαδημαϊκή τους υπεροχή. Επίσης βάλλεται από ψυχολογικές-αγχώδεις αντιδράσεις που απορρέουν από την ιδιαιτερότητά τους. Αρνητική επίδραση συνιστά και η συνύπαρξη μαθησιακών δυσκολιών. Καταγράφηκε επίσης ότι η ελλιπής συναισθηματική ανάπτυξη μπορεί να καταλήξει σε υπο-επίδοση και δυσπροσαρμοστικότητα στο σχολικό περιβάλλον. Συμπερασματικά, υπάρχει σημαντική ανάγκη υποστήριξης των χαρισματικών μαθητών προκειμένου για την ομαλή συναισθηματική τους ανάπτυξη. Η εφαρμογή των προτεινόμενων πρακτικών γι' αυτό το στόχο θα προάγει για τα χαρισματικά παιδιά την ενδοπροσωπική επάρκεια, τις αποτελεσματικές διαπροσωπικές σχέσεις και την αξιοποίηση του νοητικού τους δυναμικού.