Χαρισματικότητα και Ξένες Γλώσσες - ΒΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ; ΔΗΜΑΚΑΚΟΥ, ΚΥΡΙΑΚΗ (Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης, 2019)
Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Χαρισματικών Παιδιών των ΗΠΑ (NAGC, 2010), χαρισματικό είναι το άτομο που δείχνει ή έχει τη δυνατότητα να δείξει ένα εξαιρετικό επίπεδο σε έναν ή περισσότερους τομείς έκφρασης. Η ικανότητα αυτή είναι εμφανής στα νέα παιδιά ως εξαιρετική επίδοση σε τεστ νοημοσύνης ή γίνεται αντιληπτή ως ένας γρήγορος ρυθμός μάθησης, συγκριτικά με άλλα παιδιά της ηλικίας τους ή ως μια εξαιρετική επιτυχία σε ένα τομέα.Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η βιβλιογραφική ανασκόπηση ερευνών που διερευνούν τις ικανότητες των χαρισματικών παιδιών στην εκμάθηση ξένων γλωσσών και ο εντοπισμός διαφορών σε σύγκριση με τον υπόλοιπο μαθητικό πληθυσμό. Τα αποτελέσματα της εν λόγω βιβλιογραφικής ανασκόπησης έδειξαν ότι τα χαρισματικά παιδιά έχουν εγγενές ισχυρό κίνητρο να γίνουν αυθεντίες στον τομέα όπου έχουν κλίση. Έχουν καλύτερες επιδόσεις στη μνήμη εργασίας, στον έλεγχο παρεμβολής άσχετων πληροφοριών, στην ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών απότους συνομήλικούς τους και κάνουν ισχυρές εσωτερικές αιτιακές αποδόσεις. Επιπλέον, βρέθηκε ότι οι χαρισματικοί μαθητές δεσμεύονται και εμπλέκονται με ενδιαφέρον στη διαδικασία μάθησης και είναι θετικοί στην εκμάθηση ξένων γλωσσών, απολαμβάνουν τις προκλήσεις και έχουν την ανάγκη να τις μαθαίνουν ποιοτικά. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν η διδασκαλία και το οικογενειακό περιβάλλον των παιδιών. Μέσα από προτάσεις προς εκπαιδευτικούς, αναδεικνύεται η σημασία της διαφοροποιημένης διδασκαλίας και του εμπλουτισμού της εκπαιδευτικής διαδικασίας κατά την διδασκαλία ξένων γλωσσών σε χαρισματικά παιδιά.