Σχολικό κλίμα, συναισθηματική νοημοσύνη και ψυχική ανθεκτικότητα των εκπαιδευτικών - ΒΑΣΙΟΥ, ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ; ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ; ΝΕΣΤΟΡΑ, ΙΟΥΛΙΑ (Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης, 2019)
Λαμβάνοντας υπόψη ότι το σχολικό κλίμα αναφέρεται στην ποιότητα της σχολικής ζωής (Brookover, 1985) και ότι η συναισθηματική νοημοσύνη έχει επιπτώσεις στις εργασιακές τους εμπειρίες των εκπαιδευτικών (Kafetsios&Zampetakis, 2008· Kafetsios&Loumakou, 2007· Kafetsios, Nezlek&Vassiou, 2011), θα ήταν σημαντικό τα σχολεία να δώσουν έμφαση σε παράγοντες του σχολικού κλίματος και σε ικανότητες της συναισθηματικής νοημοσύνης των εκπαιδευτικών που ενδεχομένως να επηρεάζουν την ψυχική τους ανθεκτικότητα, δηλαδή την ικανότητα να ξεπερνούν τα προβλήματα που προκύπτουν στην εργασία τους (Cicchetti, 2003·Luthar, 2006·Masten, 2001·Rutter, 2000). Η έρευνα μελέτησε την επίδραση του σχολικού κλίματος και της συναισθηματικής νοημοσύνης των εκπαιδευτικών στην ψυχική τους ανθεκτικότητα. 168 εκπαιδευτικοίΑ/θμιαςΕκπ/σηςσυμπλήρωσαν τις κλίμακες: Revised-SchoolLevelEnvironmentQuestionnaire (R-SLEQ·Johnson, Stevens&Zvoch, 2007), WongLawEmotionalIntelligenceScale (WLEIS, Wong&Law, 2002) καιResilienceScale (Wagnild&Young, 1993). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι διαστάσεις του σχολικού κλίματος και της συναισθηματικής νοημοσύνηςσυσχετίζονται θετικά με την ψυχική ανθεκτικότητα των εκπαιδευτικών. Τα αποτελέσματα μπορούν να εφαρμοστούν στη διαδικασία επιμόρφωσης των διευθυντών σχολικών μονάδων, με στόχο τηδημιουργία θετικού σχολικού κλίματος, καθώς και σε προγράμματα κοινωνικής και συναισθηματικής μάθησης στη διαδικασία εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών.