Σκόπιμες παρερμηνείες της Βιολογικής Επιστήμης - Βαβίζος, Γιώργος; Ζαννάκη, Κατερίνα; Ιωαννίδου, Θεοδώρα (Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης, 2016)
Από τα νομικά κείμενα, τα οποία προσδιορίζουν το περιεχόμενο και τα κριτήρια περιγραφής και αξιολόγησης της κατάστασης της περιβάλλοντος και από .τις ερωτήσεις και τοποθετήσεις των συμμετεχόντων στα θεσμικά όργανα και στις δημόσιες εκδηλώσεις όπου παρουσιάζονται οι περιβαλλοντικές μελέτες, προκύπτει έλλειψη κατανόησης βασικών αρχών της βιολογικής επιστήμης. Ειδικότερα, σε νομικά κείμενα δεν αντιμετωπίζεται το περιβάλλον ως ένα ανοικτό, σύνθετο και δυναμικά εξελισσόμενο σύστημα, στο οποίο όλοι οι συντελεστές του (βιοτικοί και μη βιοτικοί) βρίσκονται σε αλληλεπίδραση μεταξύ τους και εξελίσσονται από κοινού. Από ερωτήσεις και τοποθετήσεις προκύπτει στις παρουσιάσεις των περιβαλλοντικών μελετών προκύπτουν επιλεκτικές αντιμετωπίσεις, συνήθως ορισμένων ζώων, μανιχαϊστικοί διαχωρισμοί του «κακού», στο οποίο κάποιοι υπάγουν την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, τα αναπτυξιακά έργα, τις τεχνικές υποδομές και τις παραγωγικές δραστηριότητες σύγχρονης τεχνολογίας από το «καλό» στο οποίο υπάγουν γενικά οτιδήποτε θεωρούν ως «εναλλακτικό» τρόπο ζωής ή παραγωγής. Η θεσμοθετημένη επιταγή να διαμορφώσει η διδασκαλία της βιολογίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση τις ικανότητες του μελλοντικού πολίτη να ερμηνεύει καταστάσεις που σχετίζονται με τους οργανισμούς και το περιβάλλον φαίνεται ότι δεν κατορθώνει να επιτύχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Η αποτυχία αυτή δεν αποδίδεται μόνο σε προβλήματα διδακτικής αλλά κυρίως σε ιδεολογικές επιλογές, οι οποίες ευνοούν τις ρομαντικές και μεταφυσικές θεωρήσεις.