Παιδιά με διάγνωση διάσπασης προσοχής και υπερκινητικότητας στο σχολικό περιβάλλον. Μελέτες περίπτωσης. - Μπιμπούδη Μαρία (Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης, 2017)
Η εργασία επιχειρεί να διερευνήσει τα συμπτώματα της απροσεξίας, τις εκδηλώσεις της συμπεριφοράς παιδιών που φοιτούν σε ειδικό σχολείο με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/ Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ/Υ), τη διδακτική παρέμβαση και την αξιολόγησή της μελετώντας περιπτώσεις παιδιών. Η συχνότητα φοίτησης παιδιών με ΔΕΠ/Υ σε ειδικά σχολεία είναι περιορισμένος. Συνήθως φοιτούν σε κανονικά σχολεία, όταν η ΔΕΠ/Υ δε συνοδεύεται από χαμηλή νοημοσύνη, νευρολογικές – συναισθηματικές διαταραχές και ανευθυνότητα. Η μελέτη μας έδειξε πως από το σύνολο των πενήντα παιδιών που φοιτούν στο ειδικό σχολείο μόνο δύο αγόρια εμφανίζουν ΔΕΠ/Υ. Γεγονός που επιβεβαιώνει τα μέχρι τώρα δεδομένα ότι είναι πιο συχνή κατά τρεις φορές στα αγόρια από ότι στα κορίτσια και ότι η παρουσία της κυμαίνεται από 1%- 5% στο σχολικό πληθυσμό. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι και τα δύο παιδιά παρουσιάζουν χαρακτηριστικά μαθησιακών δυσκολιών, δυσκολίες στη μνήμη και το ένα από αυτά διαταραχές ομιλίας και λόγου. Επιπρόσθετα, παρουσιάζονται οι τρόποι εκπαιδευτικής παρέμβασης βάσει εξατομικευμένου προγράμματος από τους ειδικούς εκπαιδευτικούς του σχολείου (λογοθεραπευτής, κοινωνική λειτουργός, ψυχολόγος, μουσικός, γυμναστής, σχολική νοσηλεύτρια) προκειμένου να αντιμετωπιστεί κατά το δυνατόν καλύτερα σε κοινωνικο-συναισθηματικό και εκπαιδευτικό επίπεδο. Σκοπός τον παρεμβάσεων είναι να μειωθεί η υπερκινητικότητα και να αυξηθεί η συγκέντρωση.