Διαταραχές ύπνου σε παιδιά με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) - Γρηγοριάδης Ανδρέας; Συριοπούλου Χριστίνα; Σίμος Γρηγόρης (Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης, 2016)
Σύμφωνα με το DSM-5 (2013) τα άτομα με διαταραχή αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ), χαρακτηρίζονται από περιορισμένα ενδιαφέροντα και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, σοβαρή καθυστέρηση στην κοινωνική αλληλεπίδραση και την επικοινωνία, αποκλίσεις που κάνουν την εμφάνιση τους από την πρώιμη παιδική ηλικία. Η ΔΑΦ αποτελεί αναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει όλες τις εκφάνσεις της ανάπτυξης και ζωής του ατόμου. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, τα παιδιά με ΔΑΦ αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου σε ποσοστό 44-83% του πληθυσμού αυτού (Richdale, 1999). Σκοπός της εργασίας, είναι η έρευνα των προβλημάτων ύπνου ατόμων με ΔΑΦ σύμφωνα με τις αναφορές των γονέων τους. Με σκοπό τη διερεύνηση αυτού του ζητήματος 35 παιδιά με ΔΑΦ και 35 τυπικής ανάπτυξης (ΤΑ) επιλέχθηκαν από τη Βόρεια Ελλάδα. Η παρούσα έρευνα βασίστηκε σε δομημένο ερωτηματολόγιο (Williams et al., 2004) το οποίο αποτελεί τροποποιημένη έκδοση του ερωτηματολογίου της μελέτης που έγινε από το Kosair Children’s Hospital Sleep Center (Gozal, 1998). Τα αποτελέσματα της έρευνας φανερώνουν πως άτομα με ΔΑΦ αντιμετωπίζουν συχνότερα διαταραχές ύπνου σε σχέση με άτομα ΤΑ, ενώ επίσης τα άτομα με ΔΑΦ εκδηλώνουν συχνότερα πολλαπλές βραδινές αφυπνίσεις, δυσκολία έως ότου αποκοιμηθούν και δυσκολίες στην αναπνοή κατά τον ύπνο.