Παραγωγή διδακτικού υλικού για την ανάπτυξη του κριτικού οπτικού εγγραμματισμού στο μάθημα της Ιστορίας της Γ΄ Δημοτικού - Παππά Αθηνά; Μουκα Ελένη (Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης, 2016)
Η σύγχρονη πραγματικότητα επιβάλλει την επιστράτευση όλων των δυνατών μέσων διδασκαλίας προκειμένου να καλλιεργηθεί αποτελεσματικά στους μαθητές ο εγγραμματισμός. Ιδιαίτερα στην περίπτωση του σχολικού ιστορικού εγγραμματισμού, η αξιοποίηση της εικόνας και η ανάπτυξη του κριτικού οπτικού εγγραμματισμού μπορούν να συντελέσουν ευεργετικά στην ιστορική κατανόηση ακόμη και των πιο μικρών μαθητών. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η διαρκώς αυξανόμενη πολυτροπικότητα που χαρακτηρίζει τα σύγχρονα σχολικά εγχειρίδια. Η παρούσα διδακτική πρόταση αφορά στην Ιστορία που διδάσκεται στην Γ΄τάξη του Δημοτικού και προτείνει την αξιοποίηση κατάλληλα επιλεγμένων εικόνων και την ανάπτυξη του κριτικού οπτικού εγγραμματισμού προκειμένου οι μαθητές, αντλώντας στοιχεία από τις εικόνες-ερεθίσματα και εξάγοντας οι ίδιοι λογικά συμπεράσματα να οδηγηθούν στην επιθυμητή ιστορική γνώση.