Η σημασία της συμμετοχής μαθητών προσφύγων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. - Κικίδης Λάζαρος (Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης, 2020)
Η έρευνα αυτή στοχεύει στην διερεύνηση και κριτική ανάλυση καλών πρακτικών αλλά και εμποδίων στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση προσφύγων. Σε αυτή την κατεύθυνση εξετάζει την σχέση της διδασκαλίας της Ξένης Γλώσσας με την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των μαθητών, την ενδυνάμωση της ανθεκτικότητας τους και την δημιουργία σχέσεων με τους συμμαθητές τους και το νέο περιβάλλον όπως αυτές αναπτύσσονται ως συμπύκνωση μίας σειράς παραγόντων (σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων, υποδοχή από τον ντόπιο πληθυσμό, εκπαίδευση εκπαιδευτικών, μέθοδοι ένταξης και συμμετοχής). Τα παραπάνω στην βιβλιογραφική ανασκόπηση προσεγγίζονται διεξοδικά με βάση διεθνείς πρακτικές και στα συμπεράσματα συγκριτικά με όσα εντοπίζουμε στην ελληνική πραγματικότητα. Αυτό μας δίνει την δυνατότητα να οδηγηθούμε σε προτάσεις σχετικά με την βελτίωση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών σε πρακτικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο νομοθεσίας. Οι πέντε εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στις ήμι-δομημένες συνεντεύξεις συνέβαλλαν καθοριστικά ώστε η ερεύνα να κινηθεί ολιστικά στην εξέταση της σύγχρονής ελληνικής πραγματικότητας των τελευταίων τριών ετών και να αναδείξει θετικές και αρνητικές πλευρές των όσων εκτυλίσσονται στα σχολεία μας και αναγάγουν τους εκπαιδευτικούς όλων των δομών ( Δάσκαλοί τάξης, ΖΕΠ, ΔΥΕΠ) σε υποκείμενα με καθοριστικό ρόλο στο μέλλον των μαθητών προσφύγων καθώς και στην αρμονική ανάπτυξη τους.