Διαφοροποιημένο Αναλυτικό Πρόγραμμα για χαρισματικούς μαθητές: Μια εφαρμογή στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών - Ανυφαντή Μαρία; Αρβανιτάκη-Καμμένου Αικατερίνη (Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης, 2020)
Το παρόν εγχείρημα στόχο έχει να καταδείξει πιθανές παρεμβάσεις στο Αναλυτικό Πρόγραμμα των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο, έτσι ώστε να εξυπηρετήσει καί τις ανάγκες των χαρισματικών μαθητών. Πιο αναλυτικά, θα μπορούσε να συνταχθεί ένα Αναλυτικό Πρόγραμμα περισσότερο απαιτητικό ως προς το περιεχόμενό του, ώστε να συμπορευτεί με τις αυξημένες προσδοκίες μάθησης αυτών των μαθητών. Άρα το επίπεδο πολυπλοκότητάς του να αντιστοιχεί με τις ανάγκες των προικισμένων μαθητών. Μια άλλη μέριμνα, από πλευράς Αναλυτικού Προγράμματος, είναι η επιλογή των διδακτικών στρατηγικών. Ενδεικτικά η στρατηγική επίλυσης προβλήματος (problem based learning) εντάσσεται σε αυτήν τη λογική. Επιπρόσθετα, διαφοροποίησης του Αναλυτικού Προγράμματος είναι και αυτή των μέσων και των υλικών διδασκαλίας. Για παράδειγμα, προτείνεται η χρήση κατάλληλων νοητικών στηριγμάτων. Τέλος, η διδασκαλίας μέσω σχεδίων εργασίας (project) ενθαρρύνει την κάλυψη αναγκών αυτών των μαθητών και όχι μόνο. Όσον αφορά στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών θα δοθούν κάποιες παρεμβάσεις/ προτάσεις στα ακόλουθα σημεία: μάθηση με προσωπικό νόημα, ευκαιρία για αιτιολόγηση, διαθεματικές συνδέσεις, αναστοχασμός/ μεταγνώση, αξιοποίηση Νέων Τεχνολογιών, ανάπτυξη νοητικών συνηθειών, χρήση υλικών πολλαπλού τύπου. Να σημειωθεί ότι επιλέξαμε να επικεντρωθούμε σε μαθητές Γυμνασίου, διότι θεωρήσαμε πολύ σημαντική στη μάθηση την περίοδο της εφηβικής ηλικίας. Κλείνοντας, λοιπόν, το διαφοροποιημένο Αναλυτικό Πρόγραμμα θεωρούμε ότι ίσως να είναι μια καλή πρόταση γιατί προσφέρει ισότητα, ευκαιρία για αλληλεπίδραση, εμπλοκή στη μάθηση σε βάθος κατανόησης της γνώσης και δημιουργικής σύνδεσης με το νόημα.