«Ζώντας Όλοι Μαζί»: Σεμινάρια ευαισθητοποίησης εκπαιδευτικών για τη στήριξη των μαθητών προσφύγων και μεταναστών - Αδαμοπούλου Ειρήνη (Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης, 2020)
Τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες αντιμετωπίζουν μοναδικές προκλήσεις, όπως έλλειψη πρόσβασης στην εκπαίδευση, γλωσσικά εμπόδια, κοινωνικό αποκλεισμό, πολλαπλές μετακινήσεις και έκθεση σε τραυματικές εμπειρίες, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ψυχοσυναισθηματικών προβλημάτων όπως και τον κίνδυνο σχολικής αποτυχίας (Ruiz, Kabler, & Sugarman, 2011; Anagnostopoulos et al., 2016; Hebebrand et al., 2016). To «Ζώντας Όλοι Μαζί» είναι μια σειρά από εκπαιδευτικά σεμινάρια ευαισθητοποίησής εκπαιδευτικών τυπικής και μη-τυπικής εκπαίδευσης για την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας, την προαγωγή της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης και την υποστήριξη της ψυχοκοινωνικής προσαρμογής των μαθητών προσφύγων και μεταναστών στο Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Τα σεμινάρια αναπτύχθηκαν από το Βρετανικό Συμβούλιο σε συνεργασία με τη UNICEF και υλοποιήθηκαν από το Μάιο 2017 μέχρι το Μάιο 2018. Τα βασικά στοιχεία των σεμιναρίων περιλάμβαναν: διαδραστικές παρουσιάσεις, βιωματικά δομημένες δραστηριότητες στην τάξη, εκπαιδευτικό υλικό, και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των εκπαιδευτικών σεμιναρίων. Περίπου 800 εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στα 27 σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν σε 11 πόλεις στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των σεμιναρίων έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες απόκτησαν νέες γνώσεις και εργαλεία για την εκπαιδευτική και ψυχοκοινωνική στήριξη των μαθητών προσφύγων και μεταναστών.