Ο Εθελοντισμός εν μέσω οικονομικής κρίσης. Αναξιοποίητη πηγή προσφοράς στην Εκπαίδευση και την Ειδική Αγωγή. - Οικονόμου Μαρία; Κονιδάρη Αικατερίνη (Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης, 2016)
Ο Εθελοντισµός έρχεται στο προσκήνιο λόγω οικονοµικής κρίσης. Ποιά η ευθύνη και το όραµα του εθελοντή; Πώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα µπορούσε να τον αξιοποιήσει; Ο Εθελοντισµός ως κορυφαία εκδήλωση της δηµοκρατίας, στην Ευρώπη, δείχνει να κατέχει σηµαντική θέση στο κοινωνικό γίγνεσθαι, αφού σύµφωνα µε έρευνες ένα αξιοσηµείωτο ποσοστό πολιτών δραστηριοποιείται σε ποικίλους Οργανισµούς. Αντίθετα, στη χώρα µας δεν φαίνεται να υπάρχει µεγάλη συµµετοχή σε εθελοντικές δραστηριότητες είτε στο πλαίσιο του τυπικού είτε του άτυπου εθελοντισµού. Επίσης τα τελευταία χρόνια, η Ειδική Αγωγή άρχισε να απασχολεί έντονα την κοινωνία, εξαιτίας του ολοένα αυξανόµενου αριθµού ατόµων µε ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Αναπόφευκτα, οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επηρεάζουν τις τροπολογίες νόµων που απαιτείται να θεσπιστούν σε εθνικό πλαίσιο όσον αφορά στην εκπαίδευση ατόµων που χρήζουν Ειδικής Αγωγής. Πρόσφατα, παρατηρήθηκαν ψήγµατα κοινωνικής ευθύνης και συνειδητοποίησης της προώθησης του ουσιαστικού ρόλου που κατέχει ο εθελοντισµός. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δίνει κάποια ελπιδοφόρα µηνύµατα για κοινωνικές υπηρεσίες σχετικές µε ευπαθείς οµάδες. Είναι εύλογο απορίας κατά πόσο αξιόλογες εθελοντικές δράσεις ,σχετικές µε την εκπαίδευση ατόµων µε δυσκολίες, είναι επαρκείς και κυρίως καταρτισµένες, ώστε να περισσεύουν οι ποικίλες βελτιωτικές παρεµβάσεις. Ο Εθελοντισµός και η εκπαίδευση πρέπει να είναι δρόµοι παράλληλοι, που οδηγούν µε ταχύτερους ρυθµούς στην πρόοδo της κοινωνίας.