Η συμβολή των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία και τη διαμόρφωση της αυτοεικόνας τους - Τερζοπούλου Θεοδώρα (Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης, 2020)
Στη σύγχρονη εποχή, οι νέες τεχνολογίες παρουσιάζουν ραγδαία ανάπτυξη και συμβάλλουν θετικά σε πολλούς τομείς δραστηριοποίησης των πολιτών. Πιο συγκεκριμένα όμως, φαίνεται ότι σε μεγάλο βαθμό ενθαρρύνουν την ομαλή εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία, εφόσον προωθούν την εναλλακτική μαθησιακή διαδικασία. Ο σκοπός της έρευνας ήταν να αναδείξει τους τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία επιδρά στην αποτελεσματική μάθηση και την εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία, όπως και να μελετήσει τις συνέπειες της επίδρασης αυτής στην ανάπτυξη της αυτοεικόνας τους σε σχέση με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται από τους φορείς της εκπαίδευσης. Η μέθοδος της έρευνας που διεξήχθη ήταν ποσοτική, καθώς το δείγμα που αποτέλεσαν μαθητές που φοιτούν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτηματολόγια τα οποία ήταν προσανατολισμένα στον σκοπό της έρευνας. Τα ευρήματα ανέδειξαν κυρίαρχες μορφές νέων τεχνολογιών που εφαρμόζονται κατά τη διδασκαλία στις βαθμίδες που αναφέρθηκαν, όπως και τους τρόπους με τους οποίους επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της μάθησης. Επιπλέον, φανερώθηκαν προσωπικές αντιλήψεις των μαθητών και πεποιθήσεις που σχετίστηκαν με την εικόνα της διαχείρισης της αναπηρίας τους μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών. Τα αποτελέσματα της έρευνας, έκαναν γνωστή την συμβολή των νέων τεχνολογιών στην ουσιαστική εκπαίδευση των μαθητών/μαθητριών με αναπηρία και ανέδειξαν τη σημαντικότητα στην διαμόρφωση της αυτοεκτίμησής τους, γεγονός που είναι ικανό να θέσει τα ίδια άτομα προς κινητοποίηση για συνέχιση της εκπαιδευτικής τους πορείας.