Διερεύνηση της εμπλοκής αλλοδαπών γονέων στη σχολική ζωή των παιδιών τους - Σάχου Μαρία- Ελένη (Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης, 2020)
Η παρούσα ερευνητική εργασία επιδιώκει να φωτίσει περισσότερο το ζήτημα της σχέσης σχολείου – οικογένειας και για τον λόγο αυτό επιχειρεί να αποτυπώσει, να προσδιορίσει και να αναλύσει τις στάσεις μεταναστών γονέων σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή τους στην ενδοσχολική ζωή των παιδιών τους και τις σχέσεις τους με το σχολείο και τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η παρούσα έρευνα έγινε στο νομό Μαγνησίας με τη διανομή ερωτηματολογίων σε αλλοδαπούς γονείς. Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι οι παράγοντες που επιδρούν στην εμπλοκή των γονιών στην ενδοσχολική ζωή των παιδιών τους είναι η εθνικότητα μαζί με το μορφωτικό επίπεδο και το φύλο. Οι αλλοδαποί γονείς δεν φαίνεται να εμπλέκονται πολύ στη μόρφωση των παιδιών τους συγκριτικά με τους Έλληνες γονείς. Πιο συγκεκριμένα, δεν τους βοηθούν στις κατ’ οίκον εργασίες, δεν τους παρέχουν κατάλληλες ευκαιρίες μάθησης και δεν ενδιαφέρονται πολύ για τη σχολική ζωή των παιδιών τους. Τα ευρήματα αυτά εγείρουν διάφορα θέματα που πρέπει να επιλυθούν κυρίως από το μέρος της πολιτείας, του σχολείου και των εκπαιδευτικών.