Το εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας: πού οφείλεται η αποτελεσματικότητά του; - Σκαράκη Αφροδίτη; Φράγκου Μαρία-Νεκταρία (Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης, 2020)
Η παρούσα εργασία αναφέρεται στο εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο τoυ διεθνούς ενδιαφέροντος. Το τελευταίο πηγάζει από τις υψηλές επιδόσεις των Φινλανδών μαθητών στο διεθνές πρόγραμμα αξιολόγησης PISA, όπου καταλαμβάνουν συνεχώς πρώτες θέσεις ανάμεσα σε συνομηλίκους τους από 43 χώρες. Επομένως, θα αναφερθούν τόσο οι γενικές αρχές που διέπουν το εν λόγω εκπαιδευτικό σύστημα και το καθιστούν πρότυπο προς μίμηση για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, όσο και άλλοι βασικοί παράγοντες που το διαφοροποιούν από τα υπόλοιπα εκπαιδευτικά συστήματα στην δομή, την οργάνωση, τη διοίκηση, τη χρηματοδότηση, τα αναλυτικά προγράμματα και τα προγράμματα σπουδών, την ποιότητα της εκπαίδευσης καθώς και στις πρακτικές που εφαρμόζονται. Ειδικότερα, θα τονιστούν οι κύριες αιτίες που το αναδεικνύουν τόσο επιτυχές αλλά και ορισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Παρόλα αυτά, με κυρίαρχο στόχο τη δημιουργία μιας κοινωνίας της γνώσης και με την εφαρμογή συγκεκριμένων πρακτικών και προγραμμάτων, αποδεικνύεται τελικά πως τα θετικά χαρακτηριστικά του υπερνικούν τα αρνητικάκαι επομένως, το μαθησιακό αποτέλεσμα είναι πολύ θετικό. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να γνωστοποιηθούν όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει το ευρύ κοινό σχετικά με το φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα. Απώτερος σκοπός είναι να συζητηθούν, μέσω βιβλιογραφικών αναφορών, όλες οι επιτυχείς εφαρμογές του με στόχο την παρότρυνση της ελληνικής πολιτείας και των εκπαιδευτικών να υιοθετήσουν ορισμένες από αυτές, ώστε το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα να γίνει πιο αποτελεσματικό.