Μια φορά και ένα καιρό ήταν …τα χρώματα: Ένα θεατρο-παιδαγωγικό πρόγραμμα σε άτομα με νοητική υστέρηση - Κλαδάκη Μαρία; Τσιμπιδάκη Ασημίνα; Δάρρα Μαρία (Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης, 2016)
Πολυάριθμες μελέτες τονίζουν πως οι ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών με νοητική υστέρηση απαιτούν εξειδικευμένες μορφές μάθησης και διδασκαλίας. Η παρούσα ερευνητική μελέτη αφορά μια έρευνα δράσης, που εφαρμόστηκε σε κέντρο ημερήσιας φροντίδας ατόμων με αναπηρίες στη πόλη της Ρόδου. Ειδικότερα, το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 21 άτομα, εκ των οποίων οι 3 ήταν εκπαιδεύτριες, 9 φοιτητές/τριες του τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και 9 εκπαιδευόμενοι ηλικίας 10 -13 ετών (Μ.Ο.=12,5) με μέτρια νοητική υστέρηση. Η παρέμβαση περιελάμβανε αρχικά μια άτυπη αξιολόγηση των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών των εκπαιδευόμενων και ακολούθησε η εφαρμογή του προγράμματος με τεχνικές της δραματικής τέχνης. Οι τεχνικές που εφαρμόστηκαν πραγματεύονταν την έννοια της διαφορετικότητας μέσα από μια ιστορία που έχει σχέση με τα χρώματα στη φύση. Όπως τα χρώματα είναι διαφορετικά και συνθέτουν την ομορφιά στη φύση, έτσι και οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί συνθέτοντας την ομορφιά του κόσμου. Η εφαρμογή του προγράμματος περιελάμβανε την συμμετοχή τόσο των φοιτητών/τριών, όσο και των εκπαιδευόμενων σε μια θεατρική παράσταση, που ανέβηκε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Το θεατρικό έργο δημιουργήθηκε από τις εκπαιδεύτριες με τη συνδρομή των φοιτητών/τριών. Η αξιολόγηση του προγράμματος κατέδειξε σαφή βελτίωση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων των εκπαιδευόμενων, ενώ παράλληλα τόνωσε την αυτοπεποίθηση και έδωσε νέα ώθηση στις διαπροσωπικές και κοινωνικές τους σχέσεις.