Ο αυτοκράτορας Αύγουστος ως πρότυπο για χαρισματικούς ηγέτες - Μαντζίλας Δημήτριος (Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης, 2020)
Ο βίος και η πολιτεία του Αυγούστου, όπως αποτυπώνονται στα απομνημονεύματά του (Res Gestae Divi Augusti), υπήρξαν πρότυπο για μια σειρά δυναμικών, ενίοτε και αδιάλλακτων μέχρι και αιμοσταγών, ηγετών, όπως ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής, ο Καρλομάγνος, ο Ναπολέων Βοναπάρτης, ο Μουσολίνι, ο Κέννεντυ, ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, ο Βλάντιμιρ Πούτιν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πέρα από τις ομοιότητες στον τρόπο διακυβέρνησης και τον χειρισμό πολιτικών και στρατιωτικών ζητημάτων, έχει διαπιστωθεί ότι κάποιοι από αυτούς ανήκουν σε ένα σπάνιο ψυχολογικό τύπο (σύμφωνα με την ένδειξη τύπων Myers-Briggs, ΜΒΙΤ), τον INTJ (Introversion, intuition, thinking, judgement), στον οποίο ανήκει μόλις το 1-2% του πληθυσμού. Μετά από μια παρουσίαση του εν λόγω τύπου, σκοπός της έρευνας είναι να αναζητηθούν οι δίαυλοι μέσω των οποίων η μεγαλοφυΐα μετουσιώνεται σε χαρισματικότητα, πλάθοντας το προφίλ ηγετών, οι οποίοι απέκτησαν παγκόσμια ακτινοβολία. Παράλληλα, η ορθή εκπαίδευση μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στη διαμόρφωση της προσωπικότητας., καθότι τα ευρήματα δείχνουν πως ένα χαρισματικό παιδί, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και έχοντας σαφή πρότυπα, μπορεί να αποκτήσει στο μέλλον ηγετικές τάσεις και να μεγαλουργήσει, είτε με θετικό, είτε με αρνητικό τρόπο. Τέλος, θα καταδειχθούν τα κοινά χαρακτηριστικά που συνδέουν τους ηγέτες που προαναφέρθηκαν μεταξύ τους.