Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ - Κοντελές Ηλίας; Χαλκιώτης Δημήτριος (Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης, 2020)
Περιορισμένοι ανθρώπινοι και χρηματοοικονομικοί πόροι υψηλής αξίας δαπανώνται για την παροχή της εκπαίδευσης. Γι’ αυτό η έννοια της αποδοτικότητας, και ειδικότερα η οικονομική αποδοτικότητα, μπορεί να συμβάλει θετικά στον σχεδιασμό της εκπαιδευτικής πολιτικής και της διαχείρισης, υπό την έννοια της εξοικονόμησης πόρων. Σε μια περίοδο μάλιστα που η Ελλάδα αντιμετωπίζει τεράστια δημοσιονομική κρίση, η έρευνα προς αυτήν την κατεύθυνση θα μπορούσε να συμβάλει στη διαμόρφωση προτάσεων ως προς τους τρόπους με τους οποίους οι χρηματοοικονομικοί πόροι για την παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αποδοτικότερα, ελαχιστοποιώντας το κόστος και μεγιστοποιώντας το όφελος. Ο σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να μετρήσει τον βαθμό αποδοτικότητας των 23 Λυκείων του νομού Φθιώτιδας χρησιμοποιώντας μαθηματικά μοντέλα παλινδρόμησης, και να αναλύσει τους αιτιώδεις παράγοντες που διαμορφώνουν την οικονομική αποδοτικότητα των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης αποδεικνύουν πως η οικονομική αποδοτικότητά τους είναι πολύ χαμηλή, και θα ήταν πολύ σημαντικό να μελετηθεί η συνολική κατάσταση των σχολικών μονάδων σε όλη τη χώρα. Στο τέλος της παρούσας μελέτης παρατίθενται συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί η οικονομική αποδοτικότητα των Λυκείων του νομού Φθιώτιδας.