Σύγχρονη πολιτική ηγεσία και επιστήμη στα δίχτυα των χαρισματικών ατόμων - Γεωργίου Ανδρούλα; Δημήτρουλα Μαρία; Μαντζαβίνου Αγγελική (Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης, 2020)
Συχνά στις μέρες μας, όπου με μεγάλη ευκολία η μετριότητα μεταμορφώνεται σε θρύλο, μια λέξη που χρησιμοποιείται για να αποδοθούν οι ιδιαίτερες ικανότητες και τα προσόντα ενός ατόμου είναι η «χαρισματικότητα». Παρά τους ποικίλους ορισμούς για τη χαρισματικότητα, από τους ερευνητές εντοπίζονται στις μελέτες τους χαρακτηριστικά, γενικώς αποδεκτά. Σε αυτή την έρευνα επιχειρήθηκε η πολυδιάστατη προσέγγιση των χαρισματικών ατόμων, εστιάζοντας στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Επιπρόσθετα ακτινογραφήθηκαν σύγχρονες προσωπικότητες από τη σφαίρα της χαρισματικότητας, λόγω της ευφυίας, της δημιουργικότητας και της προσφοράς τους στην ανθρωπότητα (Μαχάτμα Γκάντι, Νίκος Λυγερός). Οι επιστήμονες έχουν ασκήσει έντονη κριτική στην επικρατούσα αντίληψη ότι η χαρισματικότητα εδράζεται σε χαρακτηριστικά, γενετικώς καθορισμένα και έχουν ανακαλύψει ότι αυτή αναφέρεται στην όλη προσωπικότητα του ατόμου και δεν ταυτίζεται με την υψηλή διανοητική ικανότητα. Επιπλέον, τα χαρισματικά άτομα υπερβαίνουν το κατεστημένο, εμφυσώντας νέα πνοή, καταθέτοντας νέα οράματα που δικαιολογημένα γεννούν ένταση, αντιπαλότητες, αλλά και πάθος και δέος συγχρόνως. Συνοψίζοντας, αναφέρουμε ότι η πολυεπίπεδη γνωστική ικανότητα και η ισχυρή ενσυναίσθηση των χαρισματικών ατόμων, τα οπλίζει με μια υψηλού βαθμού ηθική συνείδηση και μια στάση αντίστασης προς κάθε μορφή εκμετάλλευσης, αδικίας, βίας και επιθετικότητας, καθώς αισθάνονται ένα είδος υπευθυνότητας για αυτού του είδους τις αντιανθρώπινες μορφές συμπεριφοράς.