Η νοητική παγίδα της αβασάνιστης ευχαρίστησης στην κοινότητα του διαδικτύου - Καλοσπύρος Νικόλαος; Παγοροπούλου Άννα (Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης, 2016)
Η παρακολούθηση του διαδικτύου σε συνθήκες πλήρους αφοσίωσης από νεαρούς χρήστες των Η/Υ, παιδιά και εφήβους, χαρακτηρίζει πλέον σε ανησυχητικό βαθμό τη σημερινή κοινωνία. Η ανησυχία εντείνεται για τους ειδικούς σε επίπεδο αμεσότητας πρόσληψης της ανεξέλεγκτης πληροφορίας και παράκαμψης του συνειδησιακού ελέγχου, καθώς η εντύπωση της άμεσης, πρόχειρης και εύκολης ευχαρίστησης από τη συμμετοχή στην εικονική πραγματικότητα του διαδικτύου υποκαθιστά τη ζωντανή κοινότητα και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Η έρευνά μας επικεντρώνεται στην εξέταση ποιοτικών μελετών επί του θέματος, στον ορισμό της έννοιας της «νοητικής παγίδας» ως ολισθήματος καθ’ υποτροπήν σε συνάφεια με την εντύπωση της εύκολης ηδονής (εξεταστέας στον άξονα της αριστοτελικής θεώρησης και της νεώτερης ψυχαναλυτικής ερμηνείας), και στη βιβλιογραφική τεκμηρίωση των νευροψυχολογικών αντιδότων με κοινωνική-πολιτισμική παράμετρο.