Διδασκαλία διαφοροποιημένων γλωσσικών δεξιοτήτων μέσω θεατρικού παιχνιδιού σε μαθητή με αυτισμό - Ηλιοπούλου Μάρθα (Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης, 2016)
Ο σκοπός της έρευνας αφορά τη διδασκαλία διαφοροποιημένων γλωσσικών δεξιοτήτων με την αξιοποίηση της μεθόδου του θεατρικού παιχνιδιού σε μαθητή με αυτισμό στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) . Η έρευνα διεξάγεται στο επιστημονικό πεδίο της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και ακολουθήθηκε η θεωρία και ο σχεδιασμός ενός διαφοροποιημένου Στοχευμένου, Ατομικού, Δομημένου, Ενταξιακού Προγράμματος Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΑΔΕΠΕΑΕ) για μαθητές με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες (ΕΕΑ) με τη συμμετοχή των μαθημάτων της Γλώσσας και της Αισθητικής Αγωγής. Για τη συλλογή και την ανάλυση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε η μεικτή μέθοδος η οποία αναμειγνύει την ποιοτική και ποσοτική προσέγγιση και βασίζεται στη συλλογή ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων. Η ομάδα στόχου αποτελούνταν από ένα μαθητή με αυτισμό (αγόρι, 13 χρόνων) και ενήλικες (26 εκπαιδευτικούς και την μητέρα του μαθητή) που έρχονται σε επαφή μαζί του. Τα ποιοτικά δεδομένα συλλέχθηκαν μέσω της μεθοδολογίας της παρατήρησης (άτυπη παιδαγωγική αξιολόγηση Λίστες Ελέγχου Βασικών Δεξιοτήτων, συνεντεύξεις, πειραματικά πρωτόκολλα) μετά από 140 ώρες προσεχτικής παρακολούθησης και τα ποσοτικά δεδομένα προήλθαν μέσω της χορήγησης ενός σύντομου ερωτηματολογίου σε όλους τους ενήλικες που εμπλέκονται με τον μαθητή της μελέτης περίπτωσης. Το διαφοροποιημένο διδακτικό πρόγραμμα που σχεδιάστηκε για τον μαθητή της μελέτης περίπτωσης και η υλοποίηση δραστηριοτήτων μαθησιακής ετοιμότητας με την αξιοποίηση του θεατρικού παιχνιδιού ανέδειξε σημαντική βελτίωση στις δεξιότητες προφορικού λόγου και ειδικότερα στον τομέα Έκφραση με Σαφήνεια και Ακρίβεια. Φάνηκε λοιπόν ότι το διαφοροποιημένο πρόγραμμα παρέμβασης με την αρχή της εξατομίκευσης και της στοχοθεσίας λειτούργησε ενισχυτικά για τον μαθητή της μελέτης περίπτωσης.