Παρέμβαση στην Α΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου για την ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με την τύφλωση - Εφραιμίδης Παύλος (Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης, 2016)
Η παρούσα εργασία παρουσιάζει ένα μοντέλο ευαισθητοποίησης σχετικά με την τύφλωση, που εφαρμόσαμε σε μια πράξη παρέμβασης σε τμήμα της Α΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου. Οι στόχοι αυτής της παρέμβασης ήταν οι ακόλουθοι: 1) να μετρήσουμε και να καταγράψουμε τις στάσεις των μαθητών απέναντι στην ειδική ανάγκη της τύφλωσης, 2) να εφαρμόσουμε ένα μοντέλο ευαισθητοποίησης των παιδιών πάνω στο θέμα αυτό και 3) να καταγράψουμε την τελική στάση των παιδιών μετά την εφαρμογή του μοντέλου ευαισθητοποίησης. Η παρέμβαση στηρίχτηκε στα δεδομένα ενός ερωτηματολογίου που συμπλήρωσαν τα παιδιά. Τα ευρήματα ανέδειξαν τις γνώσεις των μαθητών για το θέμα της τύφλωσης, τις στάσεις και τις διαθέσεις των μαθητών προς τα τυφλά παιδιά. Για την ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τους ανθρώπους με τύφλωση επιλέξαμε το συνδυασμό μιας βιωματικής δραστηριότητας προσομοίωσης, της προβολής ενός κόμικ κατασκευασμένου με το λογισμικό «toondoo.com», της ανάγνωσης ενός παραμυθιού με σχετικό θέμα και της συζήτησης. Το αρχικό ερωτηματολόγιο χρησιμοποιήθηκε και για την τελική αξιολόγηση. Το συμπέρασμα από την παρέμβασή μας είναι ότι ο συνδυασμός όλων των δραστηριοτήτων που εφαρμόσαμε, ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικός, γιατί προβλημάτισε και μετατόπισε σε θετικότερες στάσεις τους μαθητές προς τα τυφλά παιδιά, καλύπτοντας παράλληλα και ορισμένα γνωστικά κενά των μαθητών πάνω στο θέμα.