Η Συμβολή των γονέων στην ανάπτυξη των χαρισματικών παιδιών - ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΠΗΝΕΛΟΠΗ; ΓΕΩΡΓΑΛΗ ΣΤΑΜΑΤΙΑ (Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης, 2019)
Ο ορισμός του ‘χαρισματικού ανθρώπου’ -που χρησιμοποιείται ευρέως μέχρι σήμερα- αναφέρεται στα άτομα εκείνα που παρουσιάζουν υψηλές ικανότητες επίδοσης και υψηλή συναισθηματική νοημοσύνης σε ποικίλους τομείς. Γι’ αυτό χρειάζεται έγκαιρη ανίχνευση της ιδιαιτερότητας, ώστε να καλλιεργηθεί και να ανθίσει. Πράγματι, το οικογενειακό περιβάλλον διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στον κοινωνικό και ψυχοσυναισθηματικό κόσμο ενός χαρισματικού παιδιού. Οι γονείς μόλις συνειδητοποιούν το χάρισμα του παιδιού τους θα πρέπει να αναπτύξουν ισχυρούς δεσμούς και να το διαχειριστούν με ψυχραιμία. Αυτό θα καταστεί εφικτό αν γονείς και εκπαιδευτικοί συνεργαστούν με ειδικούς επαγγελματίες προκειμένου να δώσουν την απαραίτητη ώθηση στο παιδί. Ωστόσο, μια τέτοια κατάσταση είναι πιθανό να δημιουργήσει αναστάτωση στην οικογένεια (Pearl, 1997) και ειδικά αν υπάρχουν και άλλα αδέρφια. Επιπλέον, φαίνεται πως κυριαρχεί το άγχος σχετικά με το είδος εκπαίδευσης που είναι κατάλληλο για να ακολουθήσουν τα παιδιά αυτά. Η ύπαρξη ενός χαρισματικού παιδιού σίγουρα θα επιφέρει σύγχυση, καθώς οι γονείς αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε αυτό που τους συμβαίνει και συνήθως δυσανασχετούν στο να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι γονείς των χαρισματικών παιδιών είναι απαραίτητο να βρίσκονται δίπλα στα παιδιά τους και να τα στηρίζουν διαρκώς, ώστε να αναδείξουν την ιδιαιτερότητά τους στο έπακρο.